УНХЦР: Ситуација с мигрантима мирна

Ситуација са протоком избеглица и миграната кроз Србију јесте под контролом и мирно се одвија, а власти су се припремиле за услове хладног времена и УНХЦР им у томе помаже, изјавила је портпаролка УНХЦР-а Мелита Шуњић.

Мелита Шуњић је за Танјуг прецизирала да је јуче око 4.200 људи ушло у Србију и да је готово истоветан број изашао из земље.

"Сасвим је мирно. Јесте доста хладно, али су припреме већ обављене, људи не чекају под ведрим небом, има шатора... Све у свему, ситуација је под контролом", рекла је Шуњићева.

За надолазећу зиму, навела је она, припремиле су се све земље уз такозвану балканску руту, па тако и Србија, која, како је приметила, има места за спавање и прихватне центре.

"Велики је помак био да људи не иду више преко зелене границе у Беркасову, него у Шиду директно из аутобуса прелазе у возове које Хрватска шаље, тако да не морају да чекају напољу, на хладном", оценила је портпаролка Високог комесаријата УН за избеглице.

Подсетила је да је у Адашевцима спремљен и стари мотел уз ауто-пут где се аутобуси заустављају и људи могу да, ако треба, преспавају и остану на сувом и топлом док не крену даље.

На питање да ли долази до нагомилавања економских миграната на границама после одлуке да они не буду пропуштани, Шуњићева каже да се тренутно око 600 људи налази на грчкој граници где су заустављени јер нису могли да уђу у Македонију.

"Они протестују на миран начин и желе да буду пропуштени, а углавном су из Северне Африке, док су неки из Ирана, Бангладеша...", рекла је Шуњићева.

У том контексту, она је подсетила да пре шест месеци људи нису могли да тек тако прелазе границе у Европи, "него ако си избеглица, ако имаш разлог да тражиш међународну заштиту, онда поднесеш молбу за азил и обави се процедура".

"И вратили смо се заправо на то исто, сем три народности – Сиријаца, Авганистанаца и Ирачана, за које се може са великом вероватноћом рећи да су избеглице и који се пропуштају без даљих процедура. Након једног периода где је свако био пропуштан, вратили смо се на нормалан поступак", објаснила је Шуњићева.

Упитана како оцењује мере Европске уније које подразумевају ефикасну контролу граница, Шуњићева каже да, са становишта УНХЦР-а, свака држава има право да контролише своје границе и ко улази у државу и излази из ње.

"То је сасвим нормално, али по међународном праву и по националним правима свих европских земаља, људи који траже међународну заштиту, људи који кажу да су избеглице и траже азил, имају право да уђу и имају право на процедуру за добијање азила", указала је она.

То, напоменула је, не значи да ће они и добити азил нити да они имају право да бирају земљу у којој ће добити азил, као што сада многи кажу да хоће у Немачку.

"Такво право не постоји, али постоји право на азилну процедуру, постоји право да се провери да ли је неком потребна заштита или не", објаснила је Шуњићева.

Осврнувши се на учестале претње терористичким нападима у Европи, она каже да се, нажалост, такви инциденти на негативан начин одражавају на ситуацију у вези са мигрантима и избеглицама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару