Миленовићева нападнута, МУП испитује случај

Чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић обавестила је медије да је нападнута у суботу, а у МУП-у за Танјуг наводе да су, иако напад није пријављен полицији, предузели неопходне мере и радње како би се утврдиле све чињенице.

Миленовићева је за ТВ Н1 рекла поводом напада да је раније приметила да је непознате особе прате, да је о томе обавестила Служžбу за борбу против организованог криминала и специјалног тужžиоца, али да од тада није добила никакву информацију о истрази.

Она стога, како је објаснила, ни јучерашњи напад није пријавила полицији, јер "вишšе нема поверења".

Миленовићева је додала да верује да је напад у вези са објављивањем предстојећег извеšштаја Савета за борбу против корупције о медијима.

"Министарство унутрашњих послова предузело је неопходне мере и радње, како би се утврдиле све чињенице у вези са јавно изнетим тврдњама о нападу на Миленовићеву, чланицу Савета за борбу против корупције, иако овај случај, и даље, није пријављен полицији", рекла је Танјугу шеф бироа МУП-а Србије за сарадњу са медијима Биљана Поповић Ивковић.

Осуде напада

Данас се огласио и заштитник грађана Саша Јанковић и изразио забринутост због овог напада.

Јанковић у саопштењу наводи да је способност надлежних органа, служби и правосуђа да нађу и санкционишу виновнике учесталих напада на људе који се, службено или као грађани, боре против корупције и криминала, а за владавину права, правну сигурност и права грађана, највећи показатељ безбедности грађана и искрености власти у борби против корупције, силе и бахатости у вршењу јавних послова.

"Друштво и држава без корупције и криминала, у којима влада право, правна сигурност и једнакост, а не сила и бахатост, и у којима су права грађана, укључујући ту и право да испитују и критикују рад власти, добродошла а не прогоњена, највеће су и највише вредности које имамо и које смо дужни да заштитимо", навео је Јанковић.

Омбудсман каже и да је, практично, када чланица Савета за борбу против корупције буде нападнута на кућном прагу, нападнута утврђена државна политика, нападнуто званично тело државе Републике Србије и нападнута је грађанка, једна од нас.

"Циљ таквих напада је страх и одустајање, њихова порука је да ни државна политика, ни државни органи нису јачи од корупције и криминала или да нису искрени, и да људи који им се супротстављају треба да се плаше за свој посао и живот", наводи омбудсман и указује да је против такве поруке потребан - резултат.

Савет Европе је забринут због напада на чланицу Савета Владе Србије за борбу против корупције.

Пажљиво пратимо догађаје. Борба против корупције мора остати приоритет у Србији, као и у свим чланицама, изјавио је портпарол Генералног секретаријата Савета Европе Данијел Холтген.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Кори Удовички оценила је да је право на слободу мишљења, јавне речи, као и на критички и истраживачки рад о раду државе и друштву фундаментално демократско право сваког грађанина, и да је обавеза државе да га брани.

Министарство државне управе и локалне управе осудило је тако у данашњем саопштењу напад на Миленовићеву.

Због напада на Миленовићеву, председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић изјавио је да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић треба да поднесе оставку.

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је да је ћутање највиших државних функционера поводом напада на чланицу Савета за борбу против корупције јасан знак да борба против корупције нема њихову подршку.

Центар за отворени дијалог саопштио је да захтева од свих надлежних служби да истраже све околности напада, додајући да се шаље лоша порука и да ће утврђивање детаља бити отежано ако Миленовићева буде одбијала сарадњу.

И политичке партије осуђују напад 

Српска напредна странка позвала је надлежне државне органе да хитно испитају све околности у вези са наводима и да о томе одмах обавесте јавност, јер је сваки облик насиља неприхватљив у Србији, бар од када је СНС на власти.

"Мирославу Миленовић позивамо да случај, о ком говори у медијима, укључујући све детаље наводног напада, пријави надлежним државним органима, пре свега полицији, јер у супротном наставља да отежава истрагу и проналазак лица за која тврди да су је напала, ваљда би она прва морала знати да се поступци не воде и не решавају преко медија, већ да је то искључиво у делокругу надлежних државних органа", кажу у СНС-у.

Председник ДС-а Бојан Пајтић рекао је да је најважнији задатак свих надлежних органа да у што краћем року расветле све околности које су довеле до напада, а да починиоци, организатори, налогодавци, инспиратори и сви други који су на било који начин укључени у ово срамно дело буду најоштрије санкционисани.

И Социјалдемократска странка осудила је напад. "Овај напад је свакако потребно посматрати и у светлу чињенице да је Миленовићева изнела уверење да је напад у вези са објављивањем предстојећег извештаја Савета за борбу против корупције о медијима", наводи СДС у саопштењу.

Осуде стижу и из Српске народне партије, као и од народног посланика Саше Мирковића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару