Прешево уводи ред у превоз миграната

Превозници који возе мигранте из Прешева плаћају Општини 12.000 по аутобусу, а за двоструки аутобус 18.000 динара. Паркирани су на путу за село Чукарка. И власници њива имају дневну таксу – око 200 евра. У Општини кажу да намеравају да уведу ред и да ће тај новац уложити у инфраструктуру.

Добривој Петровић, шездесетосмогодишњи пензионер из Ниша, већ четири месеца живи на точковима. Превозио је мигранте од Прешева до Мађарске, сада до хрватске границе. У Прешево је дошао пре пет дана, аутобус му је и дневна и спаваћа соба и трпезарија.

"Имамо воду на пет километара, хлеб на четири километра. Једемо конзерву, рибе, црни лук који наберемо са њиве", прича Добривој Петровић.

На стотине аутобуса и возача чека путнике, мигранте, које даље превозе из Прешева ка Шиду. Паркирани чекају и по неколико дана, окружени њивама.

"Немамо услове како треба, што се тиче тоалета, купатила. За храну имамо", каже возач из Нишке Бање Тони Амедовић.

Мишко Шарчевић, возач из Београда, каже да су услови за живот никакви, возачи или носе храну или иду два километра до продавнице.

Општинско веће Прешева је једногласно усвојило одлуку о боравишним таксама. Полиција је променила локацију превозницима – нису више поред Прихватног центра, већ на локалном путу.

"Правила су таква каква су, чекамо на ред. Ко зна да ли се исплати, тако је како је", напомиње возач из Лознице Драган Радичевић.

Председник Општине Прешево Рагми Мустафа наводи да је одлука донета не да би Општина зарадила у проласку избеглица, него да се тим средствима уради одржавање путева у Прешеву.

"Сада је уведен ред и позитиван је фидбек ауто-превозника, када је реч о организовању и увођењу таксе", додаје Мустафа.

Општина ће новац од такси искористити најпре за реконструкцију локалне инфраструктуре. Предвиђено је да у наредном периоду поставе пољске тоалете, паркинг. Из Прешева дневно оде од 60 до 90 аутобуса, у зависности од прилива миграната.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару