Тешко до лиценце за обезбеђење

Сви који желе да раде у приватном сектору безбедности морају да имају лиценцу, али до сада су издате само три такве дозволе. Представници фирми за физичко-техничко обезбеђење кажу да је основни проблем новац.

Пре него што задуже нове униформе радници фирми за обезбеђење морају да прођу обуку која подразумева 100 часова теорије и праксе.

Представници фирми кажу да је тешко ускладити обуку са редовним пословима. То је, истичу, један од разлога због којег је мали број оних који су конкурисали за лиценцу. Ипак, као главни разлог наводе финансије.

"С обзиром да су трошкови обуке данас од стране овлашћених лиценцираних центара за обуку радника обезбеђења врло различити - од 10.000 до 25.000 динара, просечна плата нашег радника је око 20.000 динара", каже Ђорђе Вучинић из Удружења за приватно обезбеђење.

Вучинић истиче да мора да се нађе најбољи модус како би материјални трошак, плус трошкови који се сносе за добијање лиценци и полагање стручног испита, све скупа са лекарским прегледом по запосленом, био у распону од 25.000 до 40.000 динара. Додаје да је то велики износ у овом тренутку и да не могу сви то да издвоје.

У Удружењу за приватно обезбеђење кажу да у тим фирмама више од половину запослених чине људи старији од 50 година, а који су остали без посла у другим предузећима.

"Покушавамо да са центрима за обуку и са фирмама успоставимо један систем да се евентуално омогући радницима кредитирање од шест до 12 рата. Да ли ће се то на неки начин одбијати од плате као рата или ће то фирма финансирати, то је сада ствар на послодавцу", истиче Зоран Милићевић из Удружења за приватно обезбеђење.

Од почетка године скоро 400 кандидата је прошло стручну обуку. Да би добили лиценцу, поред осталог, морају да положе стручни испит и прођу безбедносне провере. Тренутно је нешто више од 60 особа у процесу лиценцирања.

"Да би правно лице могло да стекне лиценцу оно мора да има одређени број запослених службеника обезбеђења са одговарајућом лиценцом. После 1. јануара 2017. лица која не поседују лиценцу неће моћи да обављају ове послове", каже Наташа Игњатовић из МУП-а.

У Министарству унутрашњих послова процењују да у приватном сектору безбедности ради између 27.000 и 30.000 запослених и кажу да је тај сектор један од стубова националне безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару