Воткинс: Новим правилима квалитетнији систем безбедности

Специјални саветник министра унутрашњих послова Амадео Воткинс одбацио је критике председника Полицијског синдиката Србије Вељка Мијаиловића у вези са Нацртом закона о полицији, наводећи да ће новим реформским процесима и правилима, која се уводе у МУП-у, систем безбедности бити квалитетнији.

Чланови УО Полицијског синдиката Србије најавили су да ће 23. новембра испред зграде Председништва започети штрајк глађу, јер су незадовољни положајем запослених и не слажу се са Нацртом закона о полицији.

"Новим реформским процесима, стандардима и правилима, која се уводе у МУП-у, по примеру најразвијенијих земаља света, систем безбедности бити далеко квалитетнији од постојећег", истакао је Воткинс, а наводи се у саопштењу МУП-а.

Поводом критика да ће каријерни систем носити ознаку тајности, Воткинс наводи да подзаконски акти за каријерно напредовање неће носити ознаку тајности, већ ће напротив бити транспарентни, чиме ће полицијски службеници у систему, у сваком моменту, знати правила и могућности напредовања и усавршавања.

Воткинс је објаснио да су услови и поступак стицања вишег чина или звања у МУП-у прописани Нацртом закона о полицији, те да ће одредбе бити разрађене и прецизније дефинисане подзаконским актима, Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места, Правилником о каријерном напредовању, оцењивању.

Реагујући на наводе да поједини чланови закона предвиђају могућност престанка радног односа за полицајце који две године заредом добију негативну оцену, Воткинс је указао да је такав основ на снази и за државне службенике који раде у држвној управи.

Такође, наводи и да Нацртом закона није предвиђено да министар може да наложи снимање полицијских службеника, већ да полиција може обављати снимање полицијских службеника приликом примене полицијских овлашћења, откривања прекршаја и кривичних дела, у циљу заштите полицијских службеника и анализе обављања полицијских послова.

Воткинс истиче и да је предвиђено да директора полиције поставља и разрешава Влада као и до сада.

Oдбацио je и критике да није било јавне расправе о Нацрту закона о полицији, наводећи да опсежна јавна расправа о Нацрту спроведена у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, као и на више сесија у Београду, на којима су били и представници синдиката, који су имали прилику да изнесу ставове и коментаре.

"Неки од коментара који су конструктивни су прихваћени", наводи Воткинс и додаје да су се све верзије Нацрта закона о полицији налазиле на сајту МУП-а и да су заинтересовани могли да дају свој допринос.

Када је реч о захтеву за повећање плата од десет одсто, Воткинс наглашава да ресорно Министарство тражи модел да се оно што је било дневница пропише као посебна врста накнаде за теренски рад.

Воткинс додаје и да је, у том смислу, извршена и измена Правилника о платама запослених у МУП-у, чиме је уведена посебна накнада за теренски рад у висини од 1.500 динара, јер тренутно за толики износ има буџетских средстава.

"Захвљујемо се ЕК која је афирмативно оценила већину одредби Нацрта закона о полицији, а неки његови чланови биће хармонизовани у складу са препорукама ЕК", закључио је Воткинс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару