Транспарентност: Лоша оцена за процес припреме буџета

Србија је и даље лоше оцењена по отворености буџета и сврстава се међу земље које пружају својим грађанима ограничен број информација потребних за разумевање и анализирање буџета, саопштила је организација "Транспарентност Србија".

"Транспарентност Србија" позива се на међународно истраживање "Индекс отворености буџета", које је показало да је Србија на 47. месту од укупно 102 земље.

Програмски директор "Транспарентност Србија" Немања Ненадић рекао је на конференцији на новинаре да је, према резултатима истраживања које је осмислила америчка НВО Inernacional budget partership, а које било фокусирано на буџет за 2014. годину, Србија међу земљама које пружају својим грађанима ограничен број информација потребних за разумевање и анализирање буџета, јер има 47. од могућих 100 бодова.

Ненадић је навео да је на лош пласман утицала чињеница да Фискална стратегија није била објављена у прописаном року, већ заједно са предлогом буџета.

На лош пласман је утицала и чињеница да Фискална стратегија није била објављена као ни полугодишњи извештај о реализацији буџета.

Како је рекао, и даље нема никавог напретка у погледу омогућавања грађанима да добију потпуне и правовремене информације о току припреме буџета и да кроз јавне расправе утичу на његов садржај.

Ненадић је додао да је Србија најбоље оцењена у погледу ревизорског надзора, али је оценио да се налази ревизора недовољно користе за поправљање стања у тој области.

Наводећи да је важно поштовати буџетски календар, Ненадић је рекао да Скупштина Србије деценију није расправљала о завршном рачуну буџета који показује како су средства трошена.

На конференцији за новинаре представљено је истраживање ТС о јавности буџетских информација на локалном нивоу, које је показало да су само четири општине у својим информаторима објавиле реализацију буџета у текућној години за правих девет месеци, А 15 општина податке о извешењу буџета за део године.

"Транспарентност Србија" наводи да је антикорупцијско саветовалиште те организације, које постоји од 2006. године, у овој години примило око 2.200 позива што је како је речено 20 одсто више у односу на 2014. годину, а да је највише притужби било на сумњу на корупцију у працвосуђу и здравству.

Та организација је данас организовала и коктел поводом признања које је добила за посебан допринос афирмисању права на приступ информацијама које јој је уручено поводом Међународног дана права јавности да зна, на скупу који је организовао Повереник за инфорамције од јавног значаја Робољуб Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару