Читај ми!

"Рад на црно зло које људима одузима будућност"

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да се мора одлучно супротставити раду на црно јер је то извор многих злоупотреба, насиља, повреда и експлоатације на раду.

Министар Александар Вулин је на отварању регионалне конференције о сузбијању рада на црно и унапређењу права запослених истакао да је више од закона који регулишу ту област, потребна свест да смо суочени са злом које превазилази економске норме и које људима одузима будућност.

"Важно је да сви станемо на једну страну, онда можемо рећи да смо на путу да се изборимо са злом које је заступљено и најразвијенијим и најсиромашнијим друштвима", поручује Вулин. 

На скупу је оцењено да је рад на црно "рак рана" сваког друштва.

"Рад на црно је мајка свих злоупотреба, сваког насиља, ризика од повреда, сваке експлоатације човека на раду. Човек који није регистрован, човек без доприноса, је човек без будућности", поручује Вулин.

Према његовим речима, докле год послодавци радника буду посматрали као трошак и избегавали да га пријаве, а радник не престане да се плаши да тражи своја права, дотле ће постојати та борба која се води и у најразвијенијим друштвима.

Министар подсећа да је Закон о раду, који је усвојен 2014. године, дао већа овлашћења инспекцији рада, што има велики значај у борби против рада у сивој зони.

"Инспекција рада је у Србији од формирања ове владе у априлу 2014. до 31. октобра 2015. обавила 79.081 надзор и пронашла 17.440 непријављених радника", каже Вулин.

Наводи и да је након тога пријављено 13.886 људи. У истом периоду пријављена су и 3.854 нова правна субјекта.

"Питање је колико су они нови и да ли су можда већ постојали у сивој зони", истичеминистар Вулин. 

Представници Међународне инспекције рада истакли су да је рад на црно феномен данашњице и да се са њиме суочавају многе земље. 

Како је речено, веома је штетан за тржиште рада и требало би заједно сарађивати на његовом сузбијању.

Председник извршног одбора Уније послодаваца Србије Андреја Бркић истиче да занемарљив број послодаваца свесно и намерно крши прописе зато што су суочени са отежаним условима пословања.

Додаје да је важно да се смањи рад на црно, али и да је осим казнене политике, важна и стимулативна политика, смањење фискалних и парафискалних намета.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић указује да је рад на црно "рак рана српског друштва", али и шире, у земљама региона.

"Потребно је да дамо нову снагу у решавању тог пробелма, јер је интерес да се заштите радници, јер они често не смеју да пријаве послодавце јер страхују за посао и своју будућност", каже Орбовић .

Наводи да нема прецизних података о томе колико радника у Србији ради на црно, али да је реч о великом броју.

Потпредседник УГС "Независност" Зоран Стојиљковић наводи да би требало омогућити достојанствен, адекватно плаћен и пристојан рад, а да је од велике важности на том путу и добар социјални дијалог.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару