Читај ми!

Цивилна заштита и борба против тероризма

Ако су терористи отворили фронт према цивилима, и то у европским градовима, како се од те претње можемо одбранити? Да ли је Европи потребна цивилна заштита и шта уопште можете да урадите ако се макар као туриста нађете усред терористичког напада.

Сада је јасно – вечера у ресторану петком увече или концерт на који сте отишли да се проведете, могу да се претворе у трагедију.

Преживљавање терористичког напада ствар је пре свега среће, а помало и простора у којем се налазите. Из ресторана можете побећи на споредни излаз, под условом да сте се распитали где се налази.

У клубу или концертној сали увек је добро знати где су противпожарни излази.

Зоран Анђелковић из Aгенције за обезбеђење "Траг" каже да треба покушати побећи, спасти себи живот.

"Али ако то није могуће, ако коментаришемо дешавања из Париза, из дискотеке где су упали терористи који нису имали за циљ талачку кризу како би утицали на органе власти, већ им је циљ био ликвидација тих људи, када би се неко нашао у безизлазној ситуацији, када не би имао куд, боље је пружити отпор", навео је Анђелковић.

На питање шта каже својим људима који се баве обезбеђењем, како да се понашају у тим ситуацијама, Анђелковић каже да су они обучени да моментално реагују и да моментално елиминишу претњу, физичком силом или неким другим начинима на које могу да реагују.

Сектор за ванредне ситуације и ОЕБС издали су приручник како се треба понашати ако се терористички напад деси у вашој близини – будите смирени, пратите информације у медијима, не укључујте електричне апарате.

Закон о ванредним ситуацијама у Србији такође помиње околности терористичког напада, али без упутстава. У оквиру ЕУ цивилну заштиту спроводе земље чланице понаособ. После терористичких напада у Паризу, претпоставка је да ће се у тај сектор више улагати.

Владимир Ерцег из Београдског центра за безбедносну политику рекао је да претпоставља да би највећи помак могао да се направи тако што би се становништво више едуковало о систему цивилне заштите и било би добро да на основу тих мера грађанство пролази кроз неке врсте обука.

Рачуница каже да би се улагањем једног динара у систем цивилне заштите у Србији, могло уштедети од седам до 11 динара у случају материјалне штете услед ванредне ситуације. Улагање у спасавање живота нема цену.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару