Научна и технолошка сарадња Србије и Италије

Србија и Италија потписале су споразум о наставку научне и технолошке сарадње за период од 2016. до 2018. године у Ректорату Универзитета у Београду.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић каже да ће кроз овај програм бити финансирано 10 пројеката за које је издвојено 160.000 евра, док ће сама италијанска страна финансирати још седам, за које ће бити издвојено 30.000 до 50.000 евра по пројекту.

Новац је обезбеђен за истраживања у области здравља, пољопривреде, нано технологија, заштите животне средине и технологије производње хране.

Министар Срђан Вербић је рекао да је билатерална сарадња важна, јер ће кроз детаљно разрађене заједничке пројекте две земље заједно наступати како би добиле значајна средства из фонда Хоризонт 2020.

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо истакао је да ће овим програмом бити обезбеђена већа једносеместрална размена студената, али и истраживача из Србије и Италије.

Задовољан је што су пројекти из првог програма сарадње успешно реализовани и подсећа да су захваљујући програму "Еразмус плус" на студијској размену у Италији 24 студента из Србије.

"Ово је месец научне сарадње између Италије и Србије. Важно је да смо данас овде. После напада у Паризу, важно је бити овде и говорити о науци, јер знање је најбољи начин којим се показује толеранција и најбоље средство за за борбу против насиља", рекао је амбасадор Ђузепе Манцо.

Истиче да ће се овим споразумом у наредне трогодишње пројкете укључити и повезати истраживачи и индустрија, како би се развила технологија и побољшала економија и запосленост.

Споразуме о сарадњи потписали су и професор Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду и професор Марио Панижа, ректор "Universita degli Roma Tre" из Италије.

Споразум о сарадњи са овим италијанским универзитетом потписао је и ректор Новосадског универзитета професор Душан Николић.

Пре потписивања уговора одржан је и округли сто под називом "Друштвени изазови: интеграција друштвено-хуманистичких са природим наукама".

Присуствовали су му чланови Асоцијације италијанских и српских научника и истраживача. У протеке две године реализовано је 22 пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару