Читај ми!

Сајбер безбедност од стратешке важности

Државни секретар МУП-а Александар Николић рекао је да сајбер напади на битну инфраструктуру постају све софистициранији и на њих треба одговорити.

Александар Николић је на дводневном скупу, где се расправља o сајбер нападима као изазову модерног времена, рекао да одбрана од тих напада постаје од стратешке важности, не само за државу, већ и за компаније и грађане.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард рекао је да је то веома важна конференција о једном од најкомплекснијих транснационалних изазова, нагласивши да су сајбер напади суштински једна од највећих претњи 21. века.

Напади или инциденти у сајбер-простору настају као последица пропуста у софтверу који потом злоупотребљавају малигни софтверски кодови, попут вируса, тројанаца и црва, али пре свега пропуста и свести у понашању самих корисника, што доводи до бројних напада - "пецања" и превара, које користе методе друштвеног инжињеринга.

Кључне државне институције, попут МУП-а, Министарства одбране, Војске Србије, РНИДС, телеком компаније, имају капацитете да реагују на редовне инциденте мањег обима у својим системима и што између институција постоје неформални оперативни канали комуникација на тему сајбер-инцидената, базирани на личним познанствима.

Највећа слабост у Србији је јако ниска свест о значају сајбер-безбедности како у јавном, тако и у приватном сектору и међу грађанима, као и да не постоји свест о размери опасности на личном, организационом и опште-друштвеном нивоу, нити свест о финансијским губицима и ризицима по развој привреде.

Дискусија о пројекту "ка националном оквиру за сајбер-безбедност у Србији: изградња вишепартнерске платформе" одржава се у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и трајаће два дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару