За прекршајне судове 15 одсто наплаћених саобраћајних казни

Министар правде Никола Селаковић најавио је да ће иницирати измену Закона о безбедности саобраћаја којом би се омогућило да 15 одсто од наплаћених прекршајних казни иде прекршајним судовима, чиме би се побољшао материјални статус прекршајних судија и запослених у прекршајним судовима.

Oтварајући саветовање Прекршајних судова у Кладову министар Селаковић је рекао да ће заједно са Председником Прекршајног апелационог суда Зоран Пашалићем упутити писмо министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу и тражити измену и допуну члана 18 Закона о безбедности саобраћаја, преноси Танјуг.

Он је напоменуо да прекршајни судови у том закону нису препознати уопште, а готово 350.000 предмета у прекшајним судовима се тиче прекршаја у саобраћају.

Ако прекршајни судови буду препознати са свега 15 одсто прихода од наплаћених прекршајних казни онда је изједначавање судија прекршајних судова са судијама основних судова у материјалном статусу апсолутно могуће и реално, навео је Селаковић.

Тих 15 одсто омогућиће и побољшање материјалног положаја запослених и у прекршајним судовима, додао је министар. Према његовим речима, тај постотак, ако се посматра прошла година износи око 380 милиона динара.

О поменутој иницијативи за измену закона Селаковић је говорио поводом залагања прекршајних судова да им се статус изједначи са основним судовима, а разлика међу њима је - износ плате.

Селаковић је такође навео да су прекршајни судови онај део нашег правосуђа који грађанима Србије може да врати поверење у судство, јер се њихов рад на првом месту заснива на ефикасности и у њима не сме да буде закаснеле правде.

Министар је најавио да ће за 20 дана Прекршајни суд у Београду први пут добити своју зграду и сместити се на једном месту, јер је данас раштркан на 14 локација.

"Са америчким амбасадором Мајкл Кирбијем 6. новембра ћемо проћи кроз ту зграду у којој ће радити људи у много бољим условима и много бољом техником и надам се са више осмеха на лицу", навео је министар правде и додао да ће у Рашкој, на дан државности Сретење 15. фебруара, бити отворена потпуно нова зграда Прекршајног суда.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару