Читај ми!

Хрватска граница затворена до јутра

Пошто је прихватни центар у Опатовцу пун, хрватска полиција поново затворила границу, јавља извештач РТС-а.Поновно отварање границе најављено је за четири ујутро. Претходно је пропуштено више хиљада миграната који су били заробљени на прелазу Берасково–Бапска скоро два дана. Хрватска шефица диломатије Весна Пусић поручила да ће, ако Немачка затвори границе, то учинити и Загреб.

Хрватска полиција поново је затворила прелаз Бапска, пошто је прихватни центар у Опатовцу пун, јавља репортер РТС-а.

Како је РТС-у речено у хрватској полицији, прелаз треба да буде поново отворен око четири ујутру.

Хрватска је током вечери пропустила више хиљада миграната на граници са Србијом који су ту били заробљени скоро два дана.

Портпаролка УНХЦР-а Мелита Шуњић рекла је раније вечерас, да су на неформалном прелазу Бапска–Беркасово, хрватски органи пропуштали избеглице са Блиског истока у групама.

Хрватски органи пропуштали су групе од 50 људи, што је довољно за један аутобус, пренела је агенција Бета.

Шуњићева је истакла да се касно послеподне "граница у једном тренутку отворила без најаве и да су потом сви нагрнули", пренео је Танјуг.

Додала је да је "последња особа која је тада прешла границу био младић без ноге и да су му помогли да пређе у колицима".

У Хрватској избеглице чекају аутобуси који их превозе у прихватни центар Опатовац.

Претходно је хрватска полиција хиљаде избеглица спречавала да уђу у земљу, а раније данас полицајци су напали и сниматеље Ал Џазире, Ројтерса и АФП-а, због чега је Србија најавила да ће Хрватској упутити протестну ноту.

На српској страни нема полицајаца, само представника Црвеног крста Србије и УНХЦР-а који избеглицама нуде покриваче, топле напитке, храну и хигијенске и друге потрепштине. Дуж пута налази се и неколико импровизованих шатора.

Јуче је од поноћи до осам ујутро на прелаз Беркасово–Бапска стигло је више од 25 аутобуса са избеглицама као и бројни такси превозници, рекла је представница канцеларије УНХЦР-а у Београду Мирјана Миленковски.

Kaко је раније јавио хрватски портал Вијести, избеглице покушавају да у Хрватску уђу и преко прелаза Бајаково. 

Хрватска полиција је јуче блокирала пролаз десетинама избеглица које су покушале да уђу у Хрватску из Србије да би наставили пут ка западној Европи.

Избеглице су наишле и на хрватску полицију у пољима кукуруза на граници између Србије и Хрватске која су користиле за нелегални улазак у Хрватску од средине септембра.

Хина наводи, преносећи светске агенције, да је међу избеглицама почела да расте напетост када се полиција распоредила и зауставила их. 

Пусић: Ако Немачка затвори границе, затвориће и Хрватска

У међувремену, хрватска шефица диломатије Весна Пусић рекла је да ће, ако Немачка затвори границе због великог прилива миграната, то учинити и Хрватска.

Пусићева је навела како је не тако давно сарадња с Мађарском, упркос жестокој реторици, била ефикасна.

"Мађарска би много помогла кад би поновно отворила границе и омогућила проток миграната, јер је то ишло врло ефикасно и добро, чак и кад су били груби, то је било ефикасно", истакла је Пусићева за Нову ТВ.

Хрватска министарка је констатовала да то сада није тако.

"Они морају сами да одлуче, и Немачка жели да их наговори на то. Док Немачка прима људе, то је могуће, кад Немачка затвара границу, и Хрватска затвара границе. Ако Немачка затвори, сви затварају, настаће домино ефекат", закључила је Пусићева.

Када је реч о ситуацији на југу Србије, представница Канцеларије УНХЦР-а Мирјана Миленковски рекла је и да је јуче за 24 сата из Македоније преко Миратовачког поља у Србију ушло око 10.000 избеглица из блискоисточних држава, "што је било без преседана".

Навела је и да је међу њима био велики број деце и трудница, а да је полиција радом у три смене успела да региструје више од 5.600 њих.

Према њеним речима, од осам сати ујутро регистровано је још 1.615 особа, при чему, као и у претходном периоду, труднице и породице са малом децом имају приоритет.

Мирјана Миленковски је додала и да се у Прешеву ускоро очекује долазак воза из Ђевђелије са око 550 особа.

До Прихватног центра у Прешеву избеглице из Македоније стижу преко Миратовачког поља, које се налази непосредно уз македонску границу, а где је такође формиран привремени камп са шаторима за смештај и пружање прве помоћи.

У Прешеву су ангажовани и активисти Црвеног крста, волонтери и припадници разних међународних организација.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару