Београдски хотели са више "звездица" и више туриста

Последњих десетак година број хотела у Београду је удвостручен. Њихова попуњеност још није на нивоу који гарантује рентабилност, али повећање броја туриста сваке године за више од десет одсто, ускоро ће нас приближити хотелима у европским метрополама.

Београд има 87 хотела са девет хиљада и 200 кревета. Док смо ранијих година кубурили са хотелима луксузнијих категорија, сада највише имамо управо њих. Четири хотела су категоризована са пет звездица, 42 са четири звездице. Са три звездице иамамо 33 хотела и осам са две. Просечна попуњеност београдских хотела на годишњем нивоу је 45 одсто.

"С једне стране смо задовољни, али наравно, далеко смо од попуњености хотела у светским метрополама где она иде до 60 одсто. У Лондону је чак попуњеност хотела 82 одсто. Сад нас очекује велика активност, ТОС-а, ТОБ-а и свих релевантних структура да заједнички радимо на формирању туристичког производа који ће довести још више туриста у Београд", каже Георги Генов из Удружење хотелијера и ресторатера Србије, ХОРЕС.

Најновији хотел у престоничкој породици хотела је Мериот, са 114 соба и апартмана, који се налази у центру града, на Тргу Републике. То је инвестиција од 30 милиона евра.

"Ми верујемо у ово тржиште. Ово је инвестиција као у било ком главном граду, на овој позицији, на оваквом месту. У главном граду сваке државе ово су инвестиције које су дугорочне и као такве су стратешке", каже Бранислав Грујић из Кортјард Мериота.

Београд је већ неколико година једина европска метропола која има двоцифрен раст броја страних туриста. Тако је и ове године.

"Град Београд поред тога што је сити брејк дестинација, он је такође и добра дестинација за конгресе и пословне људе. Наглашавам да имамо повећање броја туриста из Турске за 60 одсто, а осталих страних туриста за 14 одсто. Број домаћих туриста је ове године већи за 22 одсто", каже Тијана Маљковић, градска секретарка за привреду.

Ка домаћим туристима је ове године и била усмерена кампања националне туристичке организације. Зато су, поред Београда, сва туристичка места у Србији овог лета имала већи број туриста него ранијих година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару