Читај ми!

Земљорадници штеде на свакој ставци

Јесења сетва је почела, али пољопривредници се жале да им околности не иду наруку. Иза њих је сушна година, а више од 226.000 газдинстава последњих шест месеци није добило субвенције државе за биљну производњу у износу од 6.000 динара по хектару.

Јадран Анђелковић из Ковина обрађује 300 хектара земље. После летње суше, јесен му је задала нове бриге, јер због недостатка новца велики део његовог поседа може остати необрађен.

"Уместо да сад добијемо нове субвенције да бисмо кренули у нову производњу, ми смо за читаву годину окаснили. И ево, сада не знамо са којим средствима ћемо да уђемо у нову производњу. Једино нам остаје да дигнемо кредит, а не дај боже још једна сушна година, ми ћемо скроз да пропаднемо", објашњава Јадран.

Новца за субвенције за биљну производњу било је за тек 49 од 276.000 пријављених газдинстава која обрађују око милион и 600 хиљада хектара. Како се помоћ не назире, земљорадници штеде на свакој ставци.

"Ђубриво нећемо да бацамо, јер немамо пара. Држава није дала те субвенције, ја нисам добио нити за ђубриво нити за гориво", каже пољопривредник Мирча Жепша.

Никола Николић, такође пољопривредник, каже да што пре треба дати субвенције.

"Субвенције што пре свима, да бисмо могли могли да засејемо пшеницу и остало. Нафта је велика ставка, пара немамо за дизел, а морамо нешто да радимо", истиче Никола.

Подстицаји за биљну производњу ове године у односу на претходну смањени су четири пута, да ли за њих има све мање новца, питају се пољопривредници.

"Очигледно да они који су креирали аграрни буџет, а то значи Министарство пољопривреде, направили су лошу процену. Рачунали су на то да ће бити мања потраживања површине која се субвенционира са 100 на 20 хектара, а прерачунали су се или нису рачунали на повећан број пољопривредних газдинстава", рекао је Милорад Шеварлић, саветник Економског института у Београду.

А број газдинстава који потражују субвенције ове године повећао се за око 18.000, тврде у Скупштинском одбору за пољопривреду и додају да траже решење за муке земљорадника.

"Ми ћемо на сваки начин гледати да сачувамо образ пред пољопривредницима, и председник Владе је већ назначио да ћемо пробати да пронађемо модел прерасподелом неких других ставки у оквиру аграрног буџета да испоштујемо овај део који је емитован", истиче председник скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић.

И док се земља припрема за прва зрна пшенице која ће тек бити бачена, пољопривредници се и даље надају обећаним субвенцијама. Кажу да само оне доносе успешну сетву после које обично долази и богата жетва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару