Читај ми!

Смањен број запослених у јавном сектору за 15.500

Број запослених на неодређено и одређено у јавном сектору, укључујући и јавна комунална предузећа која су основала локалне самоуправе, смањен је за скоро 15.500, саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе и министарке државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Међугодишње смањење расхода за зараде од 11,4 одсто указује да се број запослених у буџетском сектору државе смањио за 2,5 одсто, док је преостало смањење последица смањења зарада у јавном сектору за 10 одсто, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Процена до које је Министарство државне управе и локалне самоуправе дошло, анализирајући кретање расхода за зараде, у великој мери се поклапа и са анализом Фискалног савета, објављеном у месечном извештају за август, наводи се у саопштењу.

Број запослених на неодређено време мањи је у свим ресорима, како централног, тако и локалног нивоа државе и, како се каже, смањење броја запослених на неодређено условљено је превасходно природним одливом, а због забране запошљавања у јавном сектору, велика већина тих радних места није опет попуњена.

Међусобно подударање више независних извора података који приказују кретање броја запослених омогућава поприлично поуздану процену смањења броја запослених од почетка 2014, речено је у саопштењу.

Наведени подаци, како се додаје, указују да процена кретања запослености на основу података које РЗС прикупља кроз Анкету о радној снази, а коју је користила Европска комисија при састављању ССЕQ извештаја, није тачна, нити поуздана у домену сектора опште државе.

Број запослених у доминантно државним секторима није могао бити увећан за 61.000 од почетка 2014, како показују подаци из АРС зато што ти подаци још нису ревидирани, наводи се у саопштењу.

Да је број запослених у доминантно државним секторима од почетка 2014. стварно порастао за 61.000, расходи за зараде по основу повећања броја запослених били би увећани на годишњем нивоу за најмање 45 милијарди динара, односно за око 1,15 процентних поена БДП-а, што би у потпуности неутралисало ефекат смањења зарада за 10 одсто, наводи се у саопштењу.

То би, како се додаје, угрозило један од темеља договора са ММФ-ом.

У саопштењу се додаје и да је процена промене броја радних места поуздана, као и да је у сагласности са расположивим индикаторима на основу којих се може проценити број запослених, попут међугодишње промене расхода за зараде, података о запослености које су доставила министарства, Управа за трезор Министарства финансија и Централног регистра обавезног социјалног осигурања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару