Читај ми!

Породице несталих: Процесуирати починиоце

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије позвала је, поводом годишњице злочина над Србима из Госпића, институције власти у Србији и Хрватској да решавају питања процесуирања починилаца ратних злочина и проналаска несталих.

"Злочин су починили хрватски зликовци 16, 17. и 18. октобра 1991. године, када је побијено више од стотину српских цивила, а убиство српских цивила у Госпићу један је од најмонструознијих догађаја у протеклим ратовима", наведено је у саопштењу које преноси Танјуг.

Ескадрони смрти су тих дана са радних места, из кућа и станова, хапсили и водили на ликвидацију Србе који су својим останком у Госпићу изразили лојалност Хрватској држави, додаје се.

Предвођени ратним злочинцем Мирком Норцем, који је за пример другима како се то ради, пуцњем у главу убио једну жену, недужни српски цивили су ликвидирани по кратком поступку.

"За овако успешну акцију Норца је тадашњи министар одбране Гојко Шушак наградио чином пуковника и касније је постављен за команданта злогласне акције хрватске војске у Медачком џепу, где је у јесен 1993. године убијено и масакрирано 36 српских цивила старије животне доби", подсећа се у саопштењу.

Слављењем тих акција и глорификовањем зликовца који је водио те акције, проглашавањем ратног злочинца Норца почасним грађанином у осам општина у Хрватској, те почасним чланом Витешког Алкарског друштва Сињ, Хрватска јасно показује да није у стању да победи зло и мржњу према Србима у свом друштву, наглашава се.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије указује да је, две деценије након рата, време да се Хрватска ослободи примитивно националистичког односа према српским жртвама, бившим грађанима Хрватске.

Време је да скине ордење са груди ратних злочинаца и стави их тамо где им је место – на сметлиште историје, наводе породице.

"Овим поводом позивамо институције власти у Србији и Хрватској да питања процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакције свим жртвама – буду питања која се морају ставити на дневни ред и решавати", додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару