Читај ми!

Прекршајна одговорност против "Инфостана"

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић поднео је Прекршајном суду у Београду захтев за покретање прекршајног поступка против "Инфостана".

Родољуб Шабић је захтев поднео поводом случаја у коме је то београдско јавно комунално предузеће користило збирку личних података својих корисника да би у рачун за комуналне услуге који им је доставио уврстио и недуговани износ за осигурање стана, преноси Танјуг.

Такав поступак је случај недозвољене обраде података о личности, односно обраде без основа у закону или без пристанка лица о чијим подацима се ради, што представља прекршај по чл. 57. Закона о заштити података о личности, наведено је у саопштењу.

Повереник је претходно, преко овлашћених лица, спровео поступак надзора у оба предузећа а по спроведеном поступку наложио отклањање неправилности у обради података о личности.

"Инфостан" и Генерали осигурање Србија добила су налог да одмах обуставе недозвољену обраду података о личности, а Генерали осигурање и налог да уништи све податке које је прибавила без основа.

Повереник, с тим у вези, упозорава да није реч о изолованом примеру. У саопштењу се додаје да је пракса коришћења збирки података о личности којом, поред осталих, располажу и јавна комунална предузећа у сврхе за које те збирке нису успостављене а без пристанка грађана о чијим подацима се ради, очигледно широко распрострањена.

Како се наводи, није реално и рационално да се законито поступање са подацима о личности обезбеђује само акцијама и интервенцијама повереника.

У органима јавних комуналних предузећа су људи које поставља власт, свеједно да ли државна или локална, и они имају неспорну обавезу и одговорност да обезбеђују да пословање тих предузећа буде у складу са законима, укључујући наравно и Закон о заштити података о личности.

Повереник ће и убудуће, као и до сада, инсистирати на свим облицима одговорности за кршење права грађана зајемчених Законом о заштити података о личности, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару