Читај ми!

Гашић: До зиме у Прешеву још бољи услови

Министар одбране Братислав Гашић рекао је приликом посете Центру за прихват миграната у Прешеву, да војска, полиција, цивилни сектор и све државне службе заједнички и убрзано раде на проширењу капацитета и побољшању услова у центрима за мигранте.

Гашић је прецизирао да ће пре зиме у прихватном центру у Прешеву и кампу у Миратовцу, на граници са Македонијом, бити постављени додатни контејнери и шатори и да се у зградама од чврстог материјала већ реновирају просторије за већи број кревета, преноси Танјуг.

"Завршиће се велики паркинг, завршиће се прилазни пут поред железничке станице. Улаз у камп биће с друге стране, тако да ћемо имати растерећене саобраћајнице и улаз у Прешево, јер видите да је сада тешко проходан пут. Имаћемо и велики паркинг за све аутобусе, а биће сређена и прва три спрата ове велике зграде бивше дуванске индустрије. Кад то буде сређено за неких месец дана, имаћемо додатних око 600 кревета", рекао је Гашић.

Министар одбране оценио је да све службе одлично раде и да међусобно координирају рад. Он је најавио да ће железница повећати број вагона којим се мигранти превозе од границе са Македонијом до центра у Прешеву.

"Наше комшије су у једном тренутку поприлично нехумане биле и да ми не замере на томе. Превозили су их свакојаким вагонима, а ми водимо рачуна и о томе. У Србији постоји тај један вагон који превози на пола сата мигранте од миратовачког поља до Прешева. Добићемо још два вагона и то ће олакшати превоз од границе до Прешева, директно у прихватни центар", нагласио је Гашић.

Коментаришући најаву Хрватске да ће према Србији поставити жицу, министар одбране је кратко одговорио: "Много им жице треба!"

Према подацима Црвеног крста у Прешеву, у последњих 12 сати у центру је подељено око 1.500 оброка, а на улазак у центар чека око 300 миграната. У колони је и даље велики број породица са децом. Они кажу да им је ноћу хладно, али су задовољни како су дочекани у Србији.

"У Србији је супер. Задовољни смо. Хладно је, али смо добили ову гардеробу и храну и настављамо даље", прича Салим из Сирије.

Волонтери хуманитарних организација на улазу у центар, 24 сата мигрантима деле чајеве, супе и кувана јела.

У последње две недеље кроз Прешево је прошло око 55.000 миграната.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару