Марић: Бујични водотокови могу представљати опасност

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да бујични водотокови у првом делу јесени могу да представљају потенцијалну опасност и да ће количина падавина одредити даљи развој догађаја.

Поводом поплава, које се очекују наредних дана у Хрватској, Марић је у Јутарњем програму РТС-а, говорећи о могућности опасности за Србију, рекао да "нема индиција у том контексту", преноси Танјуг.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије је истакао да је неопходно упозорити људе, подсетивши да је у Прешеву и Бујановцу пало око 60 литара кише по квадратном метру.

Марић је рекао да у ситуацијама блокаде аутопутева услед огромних снежних падавина могу да помогну министарства саобраћаја и одбране и додао да постоји план реаговања.

Он је најавио добар законодавни оквир и услове за већу сигурност за шта је потребно много новца који би притицао у континуитету.

Марић је истакао да је то суштина реформског пројекта на којем се сада ради, на новом закону о смањењу ризика од елементарних и других непогода и управљању у ванредним ситуацијама.

Очекује да ће тај закон убрзо ући у процедуру и у Скупштину Србије и да је идеја да се формира ново тело Владе Србије које ће се бавити превентивом, реаговањем и обновом.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије је истакао да су преко потребна финансијска средства у већем обиму и дужем периоду како би био обновљен возни парк, попуњено људство и постојала спремност за предстојеће године.

Марић је нагласио да ће материјално-правни статус ватрогасаца-спасилаца остати исти и да нико неће остати без посла.

Оценио је да је могуће много урадити у области превентиве, да је жеља да се ту "подигне лествица" и оствари помак и да ће заједно са овим законом у процедуру ући и закон о обнови.

Подсетивши на поплаве које су задесиле Србију у мају 2014. године, Марић је оценио да је од онога што је било оштећено много тога поправљено и чак и боље урађено, а да "оно где још увек муку мучимо, то је чишћење речних корита".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару