Читај ми!

Препреке на путу до новог закона о саобраћају

Иако је прошле године био најављен као хитан, нови закон о безбедности саобраћаја још није ни предложен. Промену закона предложило је више министарстава после трагичних удеса у којима су страдали млади људи. Било је доста полемике и тражила су се нова решења.

Доношење новог закона о безбедности саобраћаја сви очекују јер велики број правилника који регулишу техничке прегледе, ауто-школе, регистарцију, делимично или уопште се не примењују. 

У МУП-у кажу да је проблем настао око средстава која се убирају од казни,што је на годишњем нивоу око 40 милиона евра. Та средства деле саобраћајна полиција и локалне самоуправе на којима је учињен прекршај.

У МУП-у се залажу да се боље опреми саобраћајна полиција и да њој припадне већи део колача јер, како кажу, пракса је показала да се средства у локалу троше ненаменски.

"Само да та средства не буду искоришћена за бесмислене ствари на штампање бесмислених флајера, који су свуда показали да не дају резултате – да не буду бацана на разне едукације које се касније претворе у неко прање новца, него да буду купљене конкретне ствари: више камера, више радара, више пресретача, више возила", каже Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова.

У Комитету за безбедност саобраћаја кажу да се закон мора донети што пре јер сваки дан губимо прилику да будућим законским решењима спасемо неки живот. Кажу и да су се средства ненамески трошила претходних година.

"Конкретно, када су у питању општине, многе немају ниједног запосленог саобраћајног инжењера, немају своје планове за едукацију, ништа не улажу у безбедност, а та средства користе за кречење и набавку клима-уређаја", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Сада паре од казни иду 30 одсто локалним самоуправама и 70 одсто МУП-у и телу за безбедност саобраћаја, тачније Агенцији за безбедност. Од тога, агенција добија 17 одсто, а МУП 53 одсто тих средстава. У МУП-у нам нису дали предлог нове поделе јер, како кажу, у наредним данима очекује се нови договор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару