Читај ми!

Може ли један члан закона да натера жене у пензију?

Пре десетак дана отворило се питање родне неравноправности приликом пензионисања, тачније неке жене су се побуниле због позитивне дискриминације у јавном сектору која би заправо требало да им иде наруку. Да ли у време борбе за равноправност треба да постоји разлика у условима за пензионисање и како се друге земље односе према том питању?

Шеснаест година рада у државној болници и скоро толико у приватној пракси, некадашњој докторки педијатру, сада директорки приватне клинике – сасвим је довољно искуства да као послодавац каже не пензионисању за жене само по години рођења. Када је време за довиђења и сат, одлучује радни елан, али и тржиште. 

"Да ли је добар лекар или није? Да ли га пацијенти траже или не, сигурно нећу имати утицаја на некога да оде у пензију раније него онда када потреба за њим можда не буде била велика или кад сама особа не буде желела", каже докторка Јасмина Кнежевић, директорка "Бел медика".

Мушкарци у Србији знају да ће када прославе 65. рођендан у пензију. За жене се ова граница помера и помераће се све до 2031, када ће се скоро па изједначити са мушкарцима. Постепено, уз правну сигурност – јесте једини исправан начин, сматра повереница за равноправност – да не буде ад хок одлука.

Није у реду да жени која има 59 година кажете да је испунила услове за одлазак у пензију, а онда одједном кажете да важи друго правило, сад иде са 65, каже повереница за равноправност Бранкица Јанковић.

Како је право жена и могућност избора за одлазак у пензију бар по годинама за неке од њих постало морање и казна, наметнуло се и питање: Има ли разлога за избор када ће пензију? Нарочито ако жене раде исти посао као и мушкарци. Зашто се не би пензионисали вршњачки, ако су равноправни?

А у решавању тог проблема треба узети у обзир много непознатих – од економских услова земље до одрживости пензионог фонда, али и услова у којима жене раде. Треба укалкулисати и важно питање: Да ли су жене достигле пуну равноправност?

"Још није сигурно да ли су наши мушкарци преузели равноправно породичне обавезе, пре свих родитељске, које су најважније и најодговорније", каже повереница.

Осим биолошких разлога за жене, објашњава адвокатица која је учествовала у припреми модела закона, постоје и други којима су се законописци водили.

"Да се ослободе радна места, да постоји мање запослених у одређеним секторима, то је била идеја када су такви закони донети", каже адвокатица Виолета Кочић Митачек.

Нема разлике између Немаца и Немица, у пензију се може са пуних 67. година. У Белгији важе иста правила за оба пола. Очекује се да их донесу и Британци и Италијани. Србија ће овај тренд испратити за петнаестак година. Пре тога, чека важну одлуку Уставног суда – може ли један члан Закона да натера жене у пензију, чак и када оне кажу не.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару