Читај ми!

Радници туже инспекторку рада

Радници Предузећа за путеве "Београд" и даље не добијају исплатне листиће којима би наплатили потраживања и примају зараду мању од минималне. Због тога је неколико њих одлучило да тужи инспекторку рада Светлану Војновић јер тврде да није пријавила, нити казнила директора фирме Небојшу Павловића. Инспекторка негира оптужбе, а Министарство рада тражи да се провере.

Показујући изводе из банака, радници тврде да им директор, заступник капитала, Агенција за мирно решавање спорова, Инспекција рада и приватни адвокат за годину и по нису обезбедили ни минималне зараде.

Од маја прошле године, фирма им појединачно дугује више од 300 хиљада динара које не могу да наплате, јер не добијају обрачунски лист.

"Ја и даље не знам шта примам јер пет година нисам видео листић па ме занима дали неко постоји у овој држави који може да нареди да добијем листић, јер он је меродаван сутра за било шта - да могу да тужим било кога, јер тражим своје", каже Перица Симић, радник Предузећа за путеве "Београд"

Радници објашњавају да је директор одбио да се проблем реши преко Агенције за мирно решавање спорова. Ни три инспекцијске контроле, кажу, нису ништа промениле.

"И дан данас примамо плату која није по колективном уговору, примамо плату мању од минималне зараде. Значи примамо нешто што ни сами не знамо шта је зато што немамо платне листиће око којих сам се управо обратио Светлани Војиновић да се то реши", наводи један од радника, Драган Милосављевић.

Милосављевић каже да инспекторки није поднео писмену пријаву јер му је у телефонским разговорима обећала да ће "убедити" директора да им исплати дуг.

Испекторка Војиновић одбацује све оптужбе и тврди да су минималне зараде исплаћене свим радницима када је она била у контроли и да је видела исплатне листе.

"То је ван памети и не могу да коментаришем. Мислим да је срамота да тако каже. Тачно је да смо се ја и Милосављевић Драган чули. Милосављевић Драган мени уопште није странка ни у једном предмету", тврди Војиновићева.

У Министарству рада одлучни су да провере оптужбе против инспектора.

"Очекујем од вас да ми дате име и презиме тог човека па ћемо покренути иницијативу. Уколико је он тако нешто рекао радницима, бојим се да ћемо то морати да решавамо на суду", каже ресорни министар Александар Вулин.

Случај ће добити судско решење, али је незвесно када, због тога што је и прво рочиште по тужби за неисплаћене зараде, из маја прошле године, заказано у новембру - годину и по дана касније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару