Читај ми!

Строже контроле малињака у Србији

Од првог октобра Европска унија увела је контролу на норовирус проверавањем малине из сваког десетог камиона који долази из Србије. Нова правила уједнила су произвођаче и хладњачаре, који су на заједничком састанку одлучили да се повећа хигијена у малињацима, будући да је на светском тржишту српска малина најтраженија.

Српски извозници, годинама контролишу присуство норовируса у две домаће лабораторије, али и у иностранству. Европска унија је од октобра увела и додатну контролу сваког десетог камиона са малинама из Србије.

"Оно што може бити најгоре по нас, то је да забране увоз малина из Србије. Значи, уколико ти резултати буду лоши. Који су ти параметри, када ће те мере предузимати то нико ни у министарству није успео за сада да сазна", каже Паун Петровић из Пословног удружења хладњача Србије.

Министарство пољопривреде предузело је хитне кораке и заједно са удружењима произвођача и хладњачара почело израду плана за побољшање хигијене у малињацима. Ово воће све је траженије на светском тржишту, а Србија је после осам година у 2015. поново европски лидер у тој производњи.

Од првог јануара до 30. септембра извезено је више од седамдесет хиљада тона малине. Досадашње обимније анализе нису показале присуство норовируса у малинама из Србије, каже научни сарадник Института за воћарство у Чачку.

"То треба условно схватити, и добро је што у нашој земљи постоје референтне лабораторије које могу да гарантују да норовирус не постоји. Оно што треба посебно водити рачуна јесте о правилној примени пестицида", указује доктор Александар Лепосавић, научни сарадник Института за воћарство из Чачка.

Ко се тога придржава, има здраве малине, а са само дванаест ари принос му премашује три и по тоне. Тако је и код Стевана Караклајића који се успешно бори и против вируса, који су најчешће последица људске грешке.

"Бацају разна ђубрива, не испитају квалитет земље, него напамет раде, предозирају и тако дође до свега. Чим ослаби корен, онда долази и вирус", наглашава произвођач малине Стеван Караклајић.

Стеван каже да је најважнија хигијена. Малине треба брати чистих руку или у рукавицама, заливати је чистом водом, а транспортовати возилом у којем није вожена стока или ђубриво. На тај начин биће искључена појава норовируса, који изазива стомачне тегобе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару