Читај ми!

Торда после торнада на прагу изумирања

Средњобанатска села, на плодној равници, последњих деценија полако нестају, а иако имају земљу, задруге, школе, цркве, поште, млади Банаћани свакодневно одлазе. Ускоро хиљаде хектара неће имати ко да обрађује.

За Торду многи су чули тек 2013. на Ускрс, када је ово мало банатско село захватио торнадо и оштетио стотинак кућа. Кровови су поправљени, али крвна слика села у којем живе Мађари, Срби и Роми све је лошија. Прошле године овде је било само пет венчања, седам крштења и чак 27 сахрана.

У последњих 70 година Торда је остала без две трећине становништва, а данас у селу живи свега 1.400 мештана. Млади свакодневно одлазе и то преко границе.

Иста прича је и на пијаци, пумпи, у цркви.

"Посла има, али пара нема", каже један мештанин Торде.

Други додаје да нема шта да се ради по селима и да сви претежно беже у градове.

Свештеник за села Торда и Банатско Карађорђево Емануел Таполчањи каже да млади од 20. до 30. године углавном одлазе у Мађарску или Немачку, где могу да се снађу.

Павле Чернох је најмлађи пољопривредник у селу и обрађује 30 хектара земље. За сада, каже, не жели да оде.

"Највише радим сам и узимам по потреби раднике, надничаре. Надница је од 120 до 150 динара по сату", наводи Чернох.

Пољопривредна задруга која обрађује 820 хектара, највећи је послодавац у Торди и запошљава 33 радника.

"Откупљујемо све житарице, сунцокрет, а поред тога имамо откуп млека, имамо бензинску пумпу", указује директор Пољопривредне задруге Еде Дворак.

Иван Пејачки је можда и једини који у Торди хоће да започне посао и запосли петнаестак мештана.

"Могу вам рећи да сам се од тада три-четири пута распитивао да ли постоји могућност неких подстицаја од локалне самоуправе и тако даље. Међутим, никакав одговор нисам добио. Ми млади предузетници препуштени смо сами себи", жали се Иван Пејачки.

За сада у Торди школско двориште је пуно, али се број ђака у последњих неколико година драстично смањио. Сада их је тек четвртина у односу на генерацију њихових родитеља и ту се прича враћа на почетак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару