Читај ми!

Имовина функционера на провери, од омашке до лажних података

Агенција за борбу против корупције од почетка године поднела је 11 кривичних пријава против функционера за које постоји сумња да нису пријавили имовину Агенцији или да су дали лажне податке у намери да прикрију имовинско стање. Због одлагања кривичног гоњења јавних функционера, рад Агенције се доводи у питање, упозоравају у тој институцији.

Неправилности приликом подношења извештаја о имовини и приходима функционера крећу се од случајне омашке, до давања лажних података како би се имовина прикрила. Пре покретанаја поступка, Агенција са другим државним органима проверава да ли су подаци у извештају тачни и потпуни.

Заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић каже да проверавају са полицијом колико неко има аутмобила, са Републичким геодетским заводом колико и да ли неко поседује непокретности, а преко Управе за спречавање прања новцау, уколико постоји сумња за кривично дело прање новца, може се доћи до рачуна пословних банака и проверити да ли је неко пријавио све приходе и да ли је пријавио висину прихода тачно и потупно.

Немања Ненадић из "Транспарентност Србија" каже да нема довољно случајева из праксе не само коначних осуда, него случајева где је пријављен овакав прекршај, да је покретнут кривични поступак против функционера, поготово нема случајева који се тичу виших функционера или озбиљнијих повреда фалсификованих података, тако да би, истиче, требало повећати број извештаја који су били подвргнути темљној провери.

Агенција је од 2011. до 2015. године поднела 37 кривичних пријава. Статистика је следећа: Три правоснажне условне осуде, пет поднетих оптужних предлога. У 19 случајева у току је поступак провере навода. Осам кривичних пријаваје одбачено, од тога, у две пријаве кривично гоњење је одложено, а још две су у процесу.

Пречесто одлагање кривичног гоњења, пракса је којом у Агенцији нису задовољни. Верују да ће новим законским решењима то бити решено.

"За лица против којих је поднета кривична пријава, постоје основане сумње и стекли су се сви елементи да се процесуирају, међутим, тужилац одлучује из разлога економичности и заштите јавног интереса да је боље да се примени ово начело и обично учинилац уплаћује одређени износ у хуманитарне сврхе и тиме се практично одлаже кривично гоњење", каже Владан Јоксимовић, заменик директора Агенције за борбу против корупције

Агенција за борбу против корупције најпре проверава републичке функционере и директоре републичких јавних предузећа, мада се пријаве по којима поступа односе углавном на локалне функционере.

Ефикаснији би били, верују у Агенцији, када би добили шира овлашћења и тако брже долазили до доказа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару