Читај ми!

Нова уредба за старе проблеме енергетски заштићених купаца

Новим правилником утростручиће се број енергетски заштићених купаца, најављују у Министарству енергетике. Сви примаоци социјалне помоћи аутоматски и даље улазе на листу енергетски заштићених купаца, потврдила је за РТС државни секретар у Mинистарству енергетике Мирјана Филиповић.

По одлуци Уставног суда, Уредба о енергетски заштићеним купцима је од 23.септембра ван снаге. Министар енергетике је потврдио, да ће и поред тога, сви који су остваривали то право и октобру добити умањене рачуне. Владина радна група у сарадњи са Светском банком припрема нову Уредбу, чија се примена очекује од новембра.

О новинама које доноси, са државним секретаром у Mинистарству енергетике Мирјаном Филиповић разговарала је Ружица Врањковић. 

Сви примаоци социјалне помоћи аутоматски су улазили на листу енергетски заштићених купаца . Да ли тако остаје и у чему су новине?

Да, остаје тако. А оно што је новина предвиђео је Законом о енергетици усклађеним са трећим енергетским пакетом Европских директива да поред свих ових купаца који су већ постојали придодају се и они купци чије је здравље угрожено уколико дође допрекида гаса односно елетричне енергије.

Друга категорија су биле породице које су у зависности од месечног прихода и број чланова остваривале то правао. Оне су захтеве предавале у локалним самоупрвама. Шта се ту мења? 

Ту новине нема ту остају исте категорије тих људи, они ће и даље захтеве подносити у локалним самоуправама као што су и до сада. Оно што је новина у овој Уредби да исти ти купци имају могућност и жалбе ако до тога дође. Желбе ће самим тим као другостепени орган обрађивати институције које су за то надлежне, односно министрства која ту буду препозната.

Може ли примена нове Уредба и да повећа број грађана који ће остварити олакшице за енергенте?

Тренутно по овој Уредби постоји 70 хиљада прималаца, по категоријама енергетски заштићених купаца. Овом Уредбом се планира да тај број повећа до више од 200 хиљада како је и предвиђено у сарадњи са свим релавантним институцијама. Оно што је битно нагласити да ову уредбу можемо спровести у оквиру буџетских могућности Републике Србије.

Неће бити прекида у давању ових олакшица ни у октобру али се нови захтеви не примају до када?

Оно што могу да кажем је да до доношења нове Уредбе локалне самоуправе неће моћи да обрађују нове захтеве. У вези са тим, Министрство енергетике ће покушати да у што краћем року изађе на владу са предлогом нове уредбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару