Читај ми!

Прешево, мигранти журе да пре зиме стигну у Европу

Од поноћи је у Прихватном центру у Прешеву регистровано око 3.000 миграната са Блиског истока. Регистрацију и неопходна документа за наставак путовања ка Шиду, Хрватској и даље ка западној Европи чека још око 1.200 људи.

Из реда не излазе, без обзира на то да ли је киша, ветар или сунце. Један до другог, у колони која кривуда кроз Прихватни центар и стиже до просторије за регистрацију. Многи на пут нису понели одговарајућу гардеробу, па журе да до жељених дестинација стигну пре зиме.

"Нисам понела ништа од гардеробе када сам кренула из Сирије, имам само нешто мало ствари, то су ми у Грчкој дали", каже једна Сиријка.

"Много је људи овде, била је гужва и у Македонији, чекам још од јутрос, од седам сати, да стигнем на ред и узмем потврду", каже мигрант из Авганистана.

Испред Прихватног центра гужва испред шатора за пуњење мобилних телефона као и крај штанда са храном. Волонтери из једанаест земаља дошли су из Швајцарске до Прешева. Били су и на српско-хрватској граници.

"Спремамо маклубе, то је специјалитет на Блиском истоку, желимо и тако, симболично, да им помогнемо", каже волонтер Сајмон.

"Спремали смо и супу, прво смо почели од чаја, сада делимо и млеко, воће", прича волонтерка Рафаела.

Око 2.000 оброка дневно подели и Црвени крст, деле и кишне кабанице.

Залихе гардеробе за хладније време брзо истроше, а много је оних којима је неопходна. И доктори примају све већи број пацијената са симптомима прехладе.

"Саветујемо да се добро обуку, да се угреју, да узму што више течности и да се одморе", каже доктор Дритон Рамадани из Дома здравља у Прешеву.

У оквиру Прихватног центра више је постављених надстрешница, за заштиту од кише. Уређује се и део дворишта, и још једна просторија за прихват миграната.

Улица испред Центра је поново блокирана за саобраћај, јер константно из правца Македоније стижу групе од по неколико стотина људи, жена и деце.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару