Читај ми!

Мирковић: Брине несагласје о бесплатној подели акција

Државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић каже да брине што Агенција за приватизаицју и Министарство привреде различито тумаче Закон о информисању и медијима у делу који се односи на бесплатну поделу акција запосленима.

Говорећи о ситуацији у РТВ Врање, где је радницима подељено око 33 одсто вредности капитала, Саша Мирковић је на скупу у Нишу о приватизацији медија рекао да је необјашњиво да постоји било каква дилема о томе да се расподељује 100 одсто капитала понуђеног на продају, јавља Танјуг.

"То је нешто што не брине само нас, већ што оправдано брине и ресорно Министарство привреде и односи се на тумачење Агенције за приватизацију у погледу Закона о информисању и медијима који се тиче бесплатне поделе акција", рекао је Мирковић на панел дискусији.

Према његовим речима, пет недеља, колико траје преписка о приватизацији РТВ Врање, непотребно је изгубљено време и Министарство кулутре и информисања жели да се то што пре разреши.

Мирковић је рекао да бројке најбоље говоре о успешном процесу приватизације медија у Србији.

Када је реч о новинског агенцији Танјуг, Мирковић наводи да актуелно законодавство значајно сужава маневарски простор у погледу даље судбине агенције и додаје да ће Влада Србије о томе одлучивати.

"Према Закону о јавном предузећу 'Танјуг', модел по коме је свих протеклих година и деценија функционисала та новинска агенција, престаје да постоји 31. октобра. Бесплатна подела акција је нешто што закон препознаје као следећу фазу", рекао је Мирковић у Нишу на округлом столу "Докле се стигло са приватизацијом медија".

На два јавна позива за продају капитала Танјуга није стигла ниједна понуда. Рок за приватизацију медија у власништву државе и локалних самоуправа је 31. октобар и ако до тада не буду продати њихов капитал се бесплатно дели запосленима или ће бити ликвидирани.

Мирковић подсећа да закон о Танјугу такође предвиђа да ће правне последице престанка постојања тог медија уредити Влада Србије својим актом.

"То је нешто што следи као паралелан процес ономе који се тиче бесплатне поделе акција, јер ви ипак морате да одлучите и да дефинишете ствари везане за зграду или за архиву која је издвојена", истиче Мирковић.

Како каже, чињеница је да ако за један медиј није било првом и другом кругу интересената, а при том је у другом кругу цена била 50 одсто од прве понуђене цене, онда то довољно говори о томе да ли постоји реалан интерес некога да купи тај медиј.

Оливера Аранђеловић из Агенције за приватизацију рекла је да је од укупно 74 медија, јавни позив за први круг објављен за 50 и да су 22 приватизације биле успешне, један од купаца је касније одустао, тако да је била успешна 21 приватизација.

Аранђеловићева је додала да је у том кругу било 28 неуспешних приватизација.

"За други круг било је 27 јавних позива, осам је било несупешно, а за девет медија поступак је у току", рекла је Аранђеловић.

Једини медиј који иде у трећи круг је новосадски Дневник, истакла је Аранђеловићева.

Према њеним речима, са јучерашњим даном потписано је 11 уговора, а данас се потписује још један.

Дискусију је организовала Асоцијација медија која спроводи пројекат "Новинар као потенцијални власник и управитељ медијског предузећа".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару