Студенти: Треба да научимо да живимо заједно са комшијама

Група од 50 студената из Србије, која је боравила у Албанији где је у Елбасану пратила фудбалску утакмицу Албанија-Србија, вратила се по подне у Београд. Са собом су понели лепе утиске и уверење да, како кажу, треба да научимо да живимо заједно са нашим комшијама.

Студенти из Србије су у Албанији били са министром просвете Срђаном Вербићем, који је по доласку рекао да је са албанским колегама већ разговарао о узвратној посети групе албанских студената Србији, чим се реше неки технички проблеми, преноси Танјуг.

"Организација је таква да је било право задовољство радити и са нашим и са албанским студентима и колегама у тамошњем Министарству просвете", рекао је Вербић новинарима на београдском аеродрому.

Министар каже да тензија није било и да су били изузетно добро примљени.

И студенти имају само речи хвале за читаву организацију током посете, а Вук Лазаревић, академац енглеског језика на београдском Филолошком факултету поручио је да треба да научимо да заједно живимо са нашим комшијама.

"Желео бих да поручим да не треба имати предрасуде. Ако имате прилику да путујете у Албанију, учините то, поготову што су у нашем ближем комшилуку", саветовао је Вук.

Додао је да је раније мало знао о Албанији а сад је, како каже, одушевљен и истакао да је било право задовољство представљати нашу земљу у Албанији.

"Поносни смо на наше 'орлове', играли су заиста пожртвовано", рекао је Вук и додао да су све време уз њих на утакмици били и њихови другари из Албаније, који ће, нада се, врло брзо бити угошћени у Србији.

Ученик Средње економске школе у Крушевцу Никола Драшковић каже да су их домаћини одлично примили и да је на растанку било чак и суза.

"Ниједног тренутка није долазила у питање наша безбедност", рекао је Драшковић и захвалио министарствима две земље на организацији посете.

Виолета Михајловска и Лидија Младеновић, студенткиње албанског језика на Филолошком факултету, преносећи утиске са утакмице, кажу да нико није знао за кога се навијало јер су заправо бодрили оба тима.

Истичу и да је пре посете Албанија за њих била земља која је "тако близу а тако далеко" али је сада сасвим другачије јер су већ после првог дана боравка пожелеле да се тамо поново врате.

Студенти и ученици из Србије, њих 50, боравили су у тродневној посети Албанији, у оквиру реализације споразума две земље о оснивању Регионалне канцеларије за младе Западног Балкана, који су у августу најавили премијери Александар Вучић и Еди Рама.

Споразум је парафиран у Бечу 27. августа, а потписници су се сагласили да ће заједнички радити на подршци регионалној размени идеја и јачању сарадње младих, засноване на толеранцији и поштовању људских вредности, што је и циљ посете.

Студенте и министра Вербића је примио албански премијер Рама и министарка образовања Албаније Линдита Никоља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару