Читај ми!

За осам дана из саобраћаја искључено 1.500 пијаних возача

Из саобраћаја је у првих осам дана, откако је полиција почела обавезну контролу возача на алко-тест, искључено 1.500 возача, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Говорећи о насиљу у породици, Стефановић предлаже модел у коме судија може да донесе и заштитну меру удаљавање насилника из куће.

Поводом акције полиције, која је почела 1. октобра и у којој је први тест за возача кога полиција заустави алко-тест, Стефановић је апеловао на возаче у саобраћају да обрате пажњу и не возе преко ограничења брзине и под дејством алкохола, преноси Танјуг.

"Немојте возити под дејством алкохола. Ризикујете и свој и туђе животе", рекао је Стефановић на представљању резултата акције "Хиљаду младих возача", који су прошли обуку НАВАК-а.

Додао је да су подаци који су регистровани током контроле возача забрињавајући.

Најавио је да ће бити настављене активности на прометним раскрсницама и код ресторана, кроз појачане контроле и додао да скупа возила неће бити изузета од појачане контроле.

Наводи да ће полиција свакако заустављати и кажњавати у случају кршења закона.

Говорећи о броју саобраћајних незгода, Стефановић је рекао да је од јануара до септембра ове године било око 800 незгода мање у односу на исти период прошле године.

Када је реч о заштити живота деце, Стефановић је подсетио да акција полиције у близини школа даје резултат.

Возачи НАВАК-а изазвали мање несрећа и прекршаја

Стефановић је истакао да су млади возачи, који су крајем прошле године прошли обуку Националне возачке академије у оквиру акције "1.000 младих возача", изазвали у првих девет месеци готово три пута мање саобраћајних несрећа у односу на своје вршњаке који нису прошли ту обуку и направили незнатни број прекршаја.

Стефановић је такође најавио да ће нови млади из целе Србије и ове, као и идуће године, имати прилику да учествују у оваквим обукама које ће им омогућити да постану бољи возачи, али и да почну да уче како да се сналазе у неким ексцесним ситуацијама.

Министар је рекао да се некада не може утицати на то да ли ће неко бити учесник саобраћајне несреће, али да је изузетно важно како ће се реаговати у тој ситуацији.

Према његовим речима, млади возачи који су прошли обуку у оквиру акције "1.000 младих возача" тестирани су како би се видело да ли та обука може, као део превентивног рада у саобраћаја, да допринесе да мање учествују у саобраћајним несрећама и да оне буду са блажим последицима.

Говорећи о тој акцији, Стефановић је рекао да је она спроведена прошле године, од краја октобра до краја децембра, да су се млади возачи преко полицијских управа пријављивали за учешће, а да је обука потпуно бесплатна.

"Наставићемо, захваљујући НАВАК-у и спонзорима који помажу ову акцију која државу и грађане не кошта ништа. Нови млади људи ће имати прилику и ове и следеће године да учествују у оваквим обукама и да постану бољи возачи, али и да почну да уче како да се сналази у неким ексцесним ситуацијама", рекао је министар.

Директор НАВАК-а Мирко Алвировић рекао је да статистика потврђује да акција даје резултате и да је треба наставити, захваливши министру Стефановићу на брзом реаговању и сарадњи, као и спонзору ОМВ-у.

Директор маркетинга ОМВ-а Небојша Шкеро захвалио је МУП-у и НАВАК-у на сарадњи, најављући да ће ОМВ и ове године финансијски да подржи ту акцију.

Суд одлучује о удаљењу насилника из куће

Говорећи о насиљу у породици, Стефановић је рекао да МУП предлаже модел у коме судија за претходни поступак може да донесе и заштитну меру удаљавање насилника из куће. Додаје да таква овлашћења полиција не може да има.

Полиција је само истражни орган, каже Стефановић и додаје да ако се полицији да овлашћење да по сопственој процени одлучује кога ће да избаци из куће или неће да избаци из куће, тиме би се прекршили и Устав и закон.

Судија за претходни поступак решење је доносио у року од неколико сати, што је једнако брзо као да то ради полиција, навео је Стефановић поводом навода Женског аутономног центра да МУП покушава да избегне одговорност за поступање полиције у случајевима насиља у породици.

То питање, навео је Стефановић, треба решити Законом о кривичном поступку, а онда кроз праксу и упутства судијама покушати да поступци одлучивања о тој заштитиној мери буду најкраћи могући.

Како је навео, та мера подразумева да насилник без обзира на имовинске односе везане за некретнину буде удаљен из некретнине, а жртва остаје заштићена како не би трпела додатни економски притисак, до окончања судског поступка.

"Полиција је ту, ми не бежимо од одговорности. Трудимо се да ово питање решимо", каже Стефановић и наводи да нови закон о полицији не може да реши сва питања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару