Читај ми!

Српски студенти срдачно дочекани у Албанији

За разлику од репрезентативаца, студенти из Србије су у Албанији много срдачније дочекани. Студенти су смештени у педесетак албанских породица.

Једна од студенткиња из Србије која се налази у посети Албанији каже да је гостопримство видљиво свуда од момента када су стигли до упознавања са албанским колегама који су их примили у своје домове.

Слични утисци присутни су и код код албанских студената. 

"Упознале смо се данас али ћемо дуго бити пријатељи. Ово је нова ствар за нашу генерацију, да прошлост оставимо у прошлости", рекла је студенткиња из Албаније.

Студент из Албаније Реј Хаскај каже да има првог друга из Србије.

"Мислим да је ово почетак пријатељства које ће дуго трајати", напомиње Хаскај. 

Средњошколац из Србије Божидар Павловић каже да је први пут у Тирани и истиче да су домаћини сјајни. 

Заједно са министром просвете Срђаном Вербићем, састали су се са премијером Албаније. 

Еди Рама после уобичајених речи добродошлице поручио је да су Србија и Албанија вечерас на утакмици противници, али да су ван ње пријатељи.

"Жао ми је што се јуче четрнаестогодишњи дечак усудио да каменује аутобус са српским репрезентативцима. То показује колико још морамо да радимо. Поред свега наше генерације имају жељу да се мењају", рекао је премијер Албаније Еди Рама.

Министар Вербић истиче да је забринут због инцидента који се догодио и додаје да је и Еди Рама незадовољан обезбеђењем и самим инцидентом. 

"Ја сам морао да кажем како сам забринут због инцидента који се јуче догодио, и свакако и премијер Рама је незадовољан обезбеђењем и тим инцидентом. Обећао је да ће се повести много више рачуна о обезбеђењу пута. Што се тиче обезбеђења студената, то смо већ јуче видели, обезбеђење је можда чак и предимензионирано", указује Вербић.

Ученици и студенти две земље вечерас ће заједно гледати фудбалски меч између Србије и Албаније. Очекују фер игру и на терену али и ван њега.

"Шаљемо поруку да можемо да мењамо своју будућност. Тако ћемо и на утакмици бити пре свега пријатељи, а резултат није битан", истиче студенткиња из Албаније Ела Махмутај.

Студенткиња из Београда Лидија Младеновић каже да млади из две земље Србији и Албанији шаљу слику о једном добром пријатељском мечу и почетку добре сарадње између Албаније и Србије.

Педесетак студената и ученика из Србије борави у тродневној посети Албанији. Њихов боравак организован је у оквиру споразума две земље о оснивању Регионалне канцеларије за младе Западног Балкана, који су у августу најавили премијери Србије и Албаније. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару