Јуком: Покушај уговарања осигурања кроз "Инфостан" - велика злоупотреба

Покушај уговарања осигурања кроз уплатницу комуналних услуга је велика злоупотреба коју треба санкционисати, саопштио је Комитет правника за људска права Јуком.

Информација која је доступна на сајту ЈКП "Инфостан", о сторнирању послатих рачуна онима којима је обрачунато осигурање у износу од 200 динара, као и оставка директора ЈКП "Инфостан", не може бити довољна да се овај случај сматра завршеним, преноси Бета.

Потребно је извршити увид у комплетну документацију на основу које је дошло до тога да савесним грађанима рачун за комуналне услуге буде повећан за наведени износ и утврдити одговорност оних који су омогућили да до ове злоупотребе дође.

Комитет правника је упутио захтев за приступ информацијама од јавног значаја и затражио да "Инфостан" достави уговор тог јавног предузећа и Акционарског друштва за осигурање "Ђенерали осигурање Србија", односно акт на основу кога је уговорено како наводе "добровољно осигурање" које је као ставка на рачунима Инфостана.

Тражи се увид и у Протокол о начину рада и спровођења услуге осигурања, који је коришћен при уговарању те услуге, као и у сагласност, коју је дао Савез независних организација потрошача на услуге осигурања.

"Занимљиво је питање наведене сагласности, које је дало удружење Савез независних организација потрошача. Изражавамо бојазан да је то искоришћено како би се покушао приказати легитимитет наметања уговора о осигурању грађанима Србије", наводи се у саопштењу.

Јуком је осудио увећање рачуна које је ЈКП Инфостан самовољно спровело и поздравио брзо реаговање Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Заштитника грађана.

Додаје се да је уговор о осигурању уговор између осигуравајућег друштва и осигураника и да покушај уговарања осигурања кроз уплатницу комуналних услуга је велика злоупотреба коју треба санкционисати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару