Полиција: Из Македоније у Србију ушло око 180.000 миграната

Од почетка године у Србију је из Македоније ушло око 180.000 миграната односно избеглица, од чега највећи број њих уз пријаву и потврду о намери да затраже азил у Србији, изјавио је начелник Одељења за сузбијање прекограничног криминала Митар Ђурашковић.

Ђурашковић је на конференцији за новинаре у Полицијској управи у Врању рекао да је неколико хиљада избеглица ухваћено приликом покушаја нелегалног транзита, без пријаве, преноси Бета.

Он је рекао да у Србију дневно из Македоније код Прешева улази од 2.500 до 6.000 избеглица са Блиског истока и севера Африке, који се региструју у прихватном центру у Прешеву, односно добијају потврде о намери да затраже азил у Србији.

Он је рекао и да полиција предузима све потребне мере за спречавање илегалног транзита имиграната кроз Србију, то јест оних који покушавају да се не региструју, због чега је од почетка године до 4. октобра поднето укупно 642 кривичне пријаве против 937 лица који су покушали да кријумчаре 6.275 илегалних миграната.

"Сви мигранти који из Македоније уђу у Србију се евидентирају. Било је покушаја да се кријумчаре али сва превозна средства од Врања, Београда, Суботице, се контролишу, а аутобуси у којима се пронађу имигранти који нису регистровани се враћају у прихватни центар (у Прешеву) да би се регистровали", казао је Ђурашковић.

Он је навео да је полиција до сада из саобраћаја искључила 17 аутобуса у којима је приликом контроле утврђено да мигранти/избеглице које су биле у њима немају потврду о намери да затраже азил у Србији, а која се добија приликом регистрације у Прихватном центру за избеглице у Прешеву или у полицијским станицама.

"Ово је проблем Европе као континента а не само Европске уније, а најбоље је решење да се оно што генерише кризу, а то су ратни конфликти, прекину", казао је Ђурашковић и додао да се на грчка острва само у недељу дана искрцало око 23.000 избеглица, а да је од почетка године Грчка примила око 400.000 избеглица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару