Читај ми!

(Не)заштићена деца избеглице

У потрази за бољим животом многе избеглице се нађу у невољи. То се дешава и деци која су на том путу често сама. Каквој заштити се деца могу надати од земаља кроз које пролазе, на пример од Србије, уколико су повређена или се посумња да су жртве насиља или кријумчара?

Пронађите Азама – све снажнији апел на друштвеним мрежама, без резултата. Дечака из Сирије са сломљеном вилицом и повредама по лицу средином септембра у Београду снимила је екипа Би-Би-Сија. Путовао је са човеком који се најпре представљао као његов отац, а касније као рођак.

Петогодишњи Сиријац из парка упућен је на низ прегледа од којих је последњи требало да буде у Ургентном центру. Међутим, одатле су га одвеле две одрасле особе са којима је био. Кажу да је то редовна процедура и да нико не може да спречи одраслу особу да изведе дете из Ургентног центра.

Надлежни кажу и да се према одраслима и према деци избеглицама поступа према редовним процедурама.

А процедура је иста и за избеглице и за држављане Србије.

"При уласку у земљу, Центар за социјални рад или огран старатељства од разних владиних или невладиних организација добија информације да се на територији те општине налази дете без родитељске пратње, да је жртва трговине људима", каже Отилија Бабински Мачужић, социјални радник.

Према њеним речима, уколико дође до тога да се неко дете повреди, и ако се посумња на злостављање детета, здравствена институција је обвезна да обавести Центар за социјални рад.

Осим што чекају да их неко обавести, социјални радници и сами обавештавају надлежне уколико уоче злоупотребе. У Београду избеглице обилазе четири социјална радника. У Прешеву, где дневно улази више хиљада људи, раде пет социјалних радника и два психолога.

У Прешеву, према информацијама из надлежног министарства, нису забележене злоупотребе деце нити трговина људима. Ипак, провере на терену су тешке, поготово када је реч о деци.

"С обзиром на то да ова лица која долазе немају никакав идентификациони документ, у тим случајевима се једино може њима веровати на реч да су то родитељи неког детета", каже Кристина Тодоровић из ЈУКОМ-а.

Детаљније процене се раде тек када избеглице пожеле да остану у Србији.

"Тек када изразе намеру за азил и дођу до центара, тек тада се може видети да се ради са децом, да ли су им родитељи баш они који се тако представљају, да се изврше одређене провере, ДНК, нешто комплексније", каже Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

Већина избеглица кроз Србију само пролази и зато за њих, кажу правници, нема адекватних процедура.

"Имамо правну празнину на све избеглице које долазе из Сирије, Ирака, Авганистана и других ратом угрожених подручја, а према Закону о азилу, постоји правна празнина јер не постоји други закон који би на други начин легализовао њихов статус", каже Кристина Тодоровић.

Од почетка године, показују подаци Центра за помоћ тражиоцима азила, кроз Србију је прошло 5.700 деце, а само мали број њих је стигао до центара за азил. До центара за социјални рад није стигао нико.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару