Читај ми!

Шабић: Добра одлука МУП-а да не задржава личне карте

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић подржао је одлуку Министарства унутрашњих послова да више не задржава личну карту грађанима приликом уласка у објекте које обезбеђује полиција.

Родољуб Шабић је навео да је министар унутрашњих послова, поступајући по упозорењу повереника, упутио свим организационим јединицама МУП-а и полицијским управама акт којим је наложено "да одмах престану са задржавањем личне карте и друге јавне исправе са фотографијом лица којима се издаје дневна пропусница" за улазак у јавна здања која чува полиција, преноси Бета.

Шабић је оценио да је реакција МУП-а на упозорење повереника и прекид вишегодишње лоше праксе добра као потврда коректног односа према Закону о заштити података о личности, али и веома користан пример за све друге да престану са евентуалном сличном праксом.

"Овлашћење и потреба за провером нечијег идентитета увидом у идентификациони документ никад, осим када је то изричито предвиђено законом, не подразумевају задржавање тог документа", наводи се у саопштењу повереника.

Повереник је подсетио све који се баве пословима обезбеђења да и Закон о приватном обезбеђењу не даје основ за задржавање личних докумената и да евентуално задржавање представља несврсисходну, недозвољену обраду података о личности, а повећава и ризике могућих злоупотреба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи