Читај ми!

Сваких 45 секунди један захтев за прекршајни поступак

Захваљујући увођењу прекршајних налога и споразума о признавању кривице повећао се број решених предмета, па је само у протеклој години наплаћено 39,3 милиона од новчаних казни и судских трошкова. Израчунато је да на сваких 45 секунди неки прекршајни суд добије захтев за покретање прекршајног поступка, укупно 600.000 нових захтева годишње у читавој земљи.

Пред Прекршајним судовима надлежним, за девизне, пореске и царинске прекршаје и оне у привреди, радним односима, здравственој и социјалној заштити, највише је саобраћајних прекрашаја, чак 85 посто.

"У односу на прошлу годину за тридесет посто повећан је број саобраћајних прекршаја. Највише прекршаја је због неношења сигурносног појаса, јер ове године саобраћајна полиција је спровела контроле сигурносних појасева на свим седиштима у моторним возилима. Такође изузетно често откривени прекршаји су прекорачење брзине кретања и вожња под дејством алкохола", указује Бобан Милинковић, начелник Одељења за контролу и регулисање саобраћаја, Управе саобраћајне полиције.

Повећање броја прекршаја праћено је бољом наплатом казни од чега у буџет годишње стигне 40 милиона евра.

"До сада само у хитном поступку изречено је 2.500 година мере забране управљања моторним возилима. Циљ ових мера је био да се за оне прекршаје који се сматрају најетежим који спадају у оне који угрожавају животе људи и имовину грађана Србије изрекну најдрастичније казне", напомиње председник Апелационог прекршајног суда Зоран Пашалић.

Ефекти закона видљиви су на сваком кораку, оцењује министар правде - највећи је повећање дисплине грађана.

"Погледајте у прва три месеца примене закона изречене су 121 казна рада у јавном интересу, а ове година преко 750. Да ли могу да кажем да сам задовољан? У потпуности нисам али оно што могу да кажем јесте посебан систем праћења ефекта закона који се примењује који нам омогућује да интервенишемо тамо где се он примењује лоше или се не примењује у потпуности, а да ојачамо тамо где се примењује", истиче министар правде Никола Селаковић.

За најтеже саобраћајне прекршаје до сада је изречено 28.093 дана затвора и 10.893 казнена поена. Закључено је и укупно 11.370 споразума о признавању прекршаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи