Читај ми!

Електронски инспектори против сиве економије

Електронско пословање инспектора допринеће смањењу сиве економије и корупције, каже за РТС државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић. Систем електронског инспектора заживеће 2018. године. Чешће и строже контроле привредних субјеката, напомиње Ожеговић.

Жељко Ожеговић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да електронске комуникације омогућавају бржи и ефикаснији начин пословања и да је зато циљ увођење електронског инспектора.

Ожеговић истиче да је увођење електронског инспектора компликован процес и да ће заживети 2018. године.

"Издати су стручни водичи, тренутно је обука инспектора, а на крају све треба да се заврши израдом информационог система који ће објединити све инспекције", указује Ожеговић.

Напомиње да ће електронско пословање инспектора бити вишеструко корисно.

"Поред тога што ће моћи да имају увида у то шта раде колеге, што до сада није био случај, електронско пословање ће омогућити да се у бази података виде они који заиста легално послују, и да они буду предмет ређих контрола. А тамо где су већи ризици од неких нелегалних радњи тамо ће бити посвећена већа пажња инспектора", напомиње Ожеговић.

На подсећање да нема довољно инспектора, Ожеговић каже како ће се радити
на повећању броја оних који контролишу субјекте који послују, али исто тако ће се радити и на њиховом опремању најновијом технологијом, а све у циљу ефикасније борбе против корупције.

Говорећи о новом Закону о инспекцијском надзору, Ожеговић подсећа да његова пуна примена почиње од 2016. године, док су неке одредбе већ ступиле на снагу од 1. августа.

О првим резултатима примене Закона, каже, тек ће се говорити, али додаје како је за сада евидентан број повећања новорегистрованих субјеката, међу којима предњаче занатско-трговачке радње.

У Клубу посланика данас је и званично представљен пројекат "еИнспектор" осмишљен као одговор на резултате истраживања и анкета, који су од 2011. до данас, спроведени на тему инспекцијског надзора у Србији.

Полседњи подаци указују на то да један туристички инспектор надзире чак и до 300 субјеката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи