Министар Вулин отворио дечију недељу

Држава води рачуна о деци, дечји додатак је примило нешто више од 367.000 деце, а у 44.000 породица које примају новчану социјалну помоћ, живи и заштићено је од сиромаштва више од 88.000 деце, изјавио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Отварајући Дечју недељу, чији је овогодишњи мото "Подршка породици - најбоља подршка деци", Вулин је рекао да је родитељски додатак остварило 59.000 мајки за 61.000 деце, као и да више од 5.000 деце одраста у хранитељским породицама и да је за то одвојено више од 209 милиона динара, преноси Танјуг.

"У нашим институцијама за бригу о деци налази се 792 детета и за њих је одвојено више од 21 милион динара. Признаћете, држава Србија брине се и у складу са својим буџзетским могућностима, а често и преко тога води рачуна да наша деца добију све основно и оно што им је потребно", рекао је Вулин.

Министар је нагласио да је, у складу са својим међународним обавезама, Србија и Министарство рада као предлагач изашло пред јавност са предлогом о дечјем омбудсману.

"Од данас на нашем сајту стоји предлог о дечјем омбудсману. То су наше међународне обавезе, али сматрамо да је неопходно подићи на виши ниво заштиту дечјих права, уводећи посебног заштитника права детета. То је начин да се дечја права штите, али и да се одговарајућа искуства, сазнања и критика могу упутити преко неког ко ће се бавити искључиво правима детета", рекао је министар рада.

Директор Kанцеларије УНИЦЕФ у Србији Мишел Сен Ло рекао је да традиција Дечје недеље сведочи колико је друштво Србије посвећено деци и да се том приликом састају, како би размотрили шта је промењено од последњег пута, који напредак је остварен и који изазови још предстоје.

Председник Пријатеља деце Србије Љубивоје Ршумовић рекао је да не воли фразе, али да се из детињства сећа фразе, која је гласила "Деца су наше највеће богатство".

"Деца су стратешка ствар за ову земљу. На породици је увек било, па и сада, највећа одговорност на формирању личности човека. Треба веровати да ће ове идеје помоћи да учинимо нешто да у Србији буде више рођене деце", рекао је Ршумовић.

Чланица Одбора за права детета Народне скупштине Дубравка Филиповски рекла је да њен одбор сматра да је веома важна координација институција у Србији и да ће се том координацијом успети да се свакога дана скрене пажња на проблеме са којима се деца суочавају.

Заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић посебно је истакла улогу породице и скренула пажњу да је улога свих надлежних институција и читавог друшва да ураде све што је потребно да се оснажи породица, како би деца одрастала у здравом родитељском окружењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи