Читај ми!

Бајрамска софра за избеглице у Београду

У парку код аутобуске станице, где се окупљају избеглице које дођу у Београд, одржана бајрамска софра. Подељено око 400 бајрамских оброка, 4.000 мантија и 500 пакета слаткиша за најмлађе.

Средства за бајрамску софру обезбедила је Фондација "Ана и Владе Дивац" са Исламском заједницом Србије. Акцији се придружила и хуманитарна организација "Католик рилиг сервисиз", која је донирала још 1.800 хигијенских пакета, од којих је данас подељено 200, преноси Танјуг.

Генерални секретар Исламске заједнице Србије, ефендија Елдин Ашћерић, рекао је новинарима да је та заједница, традиционално, и ове године са својим организацијама Културним друштвом "Гајрет" и хуманитарним друштвом "Мерхамет" организовала бајрамску софру.

"С обзиром на то да имамо избеглице из Сирије, Авганистана, из земаља погођених ратом, организујемо бајрамску софру овде где је њихов скуп, одакле се они транспортују даље за Европу. Желимо да софру ове године посветимо њима, да им приближимо, колико можемо, топлину дома с обзиром на то да нису у својим домовима, а данас је један од два највећа исламска празника", рекао је Ашћерић.

Истакао је да је за бајрамску софру, као и увек, припремљено различито послужење.

"Циљ нам је да обрадујемо првенствено децу како би осетила мало топлине на страшном путу на коме су нека од њих изгубила животе", рекао је Ашћерић.

Како каже, код избеглица се данас осећа празнична атмосфера, раздрагани су, а софра их је разгалила.

"Овде имају одмориште, наишли су на добре људе и поносни смо што живимо у фином граду где има хуманости", рекао је Ашћерић.

Поручио је избеглицама да буду стрпљиви, а да смо сви ту да им помогнемо као својој браћи, без обзира на то којој вери припадају.

Председница Управног одбора Фондације "Ана и Владе Дивац", Ана Дивац је честитала празник свима који га славе у Србији и свету.

"Мени је посебно драго што је највише избеглица из Авганистана јер су у Америци, за време бомбардовања, моји пријатељи из Авганистана пуно помогли да прикупимо паре за помоћ људима у Србији. Судбина је таква да сада мој народ може њима да се одужи", рекла је Дивац.

Исламски верници широм света прослављају први дан Курбан-бајрама. Честитке поводом највећег муслиманског празника, који се још зове и хаџијски бајрам, упутили су председник Србије Томислав Николић, потпредседница Владе Кори Удовички, министар правде Никола Селаковић и многи други.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару