Читај ми!

По трећи пут откривен споменик Милици Ракић

У београдском парку Ташмајдан по трећи пут је окривен споменик девојчици Милици Ракић, која је погинула у НАТО бомбардовању 1999. године.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је Милица Ракић симбол једне трагедије и ничим изазваног насиља. Градски менаџер Горан Весић истакао је да се поновним постављањем споменика исправља велика срамота града и нашег друштва, преноси Танјуг.

Вулин се захвалио Граду Београду и Вечерњим новостима, које су 2000. године иницирале постављање тог споменика, јер, како је навео, нису дозволили да се име трогодишње девојчице утопи у забораву и да се слика малог анђела изгуби заувек.

"Овај дан јесте дан када се сећамо, када упозоравамо, када желимо да подсетимо читав свет да су слике наше побијене деце морале да их погоде, учине осетљивијим и према патњи нашег народа. Милица Ракић је симбол једне трагедије, ничим изазваног насиља, агресије која је покренула многе друге агресије", поручио је Вулин.

Напоменуо је да ни њено, као ни имена друге страдале деце, не сме да буде заборављено. Упитао је да ли ћемо икада сазнати како се звао човек који је притиснуо дугме у авиону из кога је испаљена бомба која је убила трогодишњу девојчицу на ноши.

Весић је подсетио да су вандали од 2000. године у два наврата уништавали споменик Милици Ракић, а да ће она сада бити посебно осветљена и да ће имати аларме, како се то више не би дешавало.

"Надам се да ћемо сви заједно овај споменик чувати и да ће остати трајно сећање на невино убијену девојчицу и на сав бесмисао рата", истакао је Весић.

Најавио је да ће исти такав споменик бити постављен и у парку Милице Ракић у Батајници.

Генерални директор и главни уредник компаније Вечерње новости Ратко Дмитровић рекао је да је споменик Милици Ракић једна од тачака и опомена нама и свима који пролазе Ташмајданским парком да се присете шта нам се, апсолутно незаслужено, дешавало 1999. године.

Споменик Милици Ракић бесплатно је урадила ливница "Јеремић", а њен аутор је Катарина Трипковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару