Да полазак у школу не буде баук

Полазак у школу је велики корак на путу одрастања сваког детета, а за већину деце то представља изазов и нову шансу, за неко дете је и стрес. Како ће се снаћи и прилагодити, зависи од тога како су их родитељи припремили за тај први велики самостални корак. Мада је цео први разред време адаптације, први месеци су кључни за дете.

Ђаци прваци већ су склопили нова другарства а уз игру, кажу, лакше се уче и слова и рачун.

"Некако ми је лепо у школи зато што учим нове ствари и могу да се дружим са другарима", каже један ученик првог разреда основне школе.

Има деце којој је потребно више времена и подршке да се прилагоде новим околностима и да превазиђу несигурност.

"Јако је битно да родитељи никада не подцењују ауторитет учитеља, већ да у њему виде сарадника и да заједно покушају да реше проблеме", истиче учитељ у Основној школи "Дринка Павловић" Иван Пауновић.

Мала деца, мала брига. Родитеље више брину изазови и проблеми који их чекају у вишим разредима.

"Друштвена изолација, насиље, те неке ствари које се дешавају, на жалост, данас су чешће него када смо ми ишли у школу", каже мајка Снежана Сремчевић.

Мајка Драгана Думбиловић сматра да деца умеју да буду јако сурова и истиче да то углавном доносе из куће.

Ако се дете повлачи у себе, не учествује у друштвеним играма, одбија да иде у школу, што у неким случајевима може да прате и психосоматски симптоми-главобоља, мучнина, сигнал је да дете има проблем.

"Уколико изостане тај разговор и подршка, дете заиста може да се осами и на крају крајева они психосоматски симптоми који су постојали у почетку као благи, могу резултирати једном школском фобијом која је доста честа, где дете заправо драстично одбија да иде у школу или негде себе саботира у постизању успеха", објашњава психотерапеут Надица Хегедуш.

У периоду адолесценције, утицај вршњака је јачи од родитељског и тада се највише жале на одбацивање или вршњачко насиље. Колико су родитељи успели у васпитавању деце, показаће се кроз способност детета да то превазиђе, постави границе и одупре се лошем утицају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару