Читај ми!

Негативна слика политичара у медијима, има ли граница

Окршаји политичара до скора су имали неписана правила. Три дана таблоидима одјекују оптужбе Војислава Шешеља на рачун бившег кума. Да ли нас случај председника Томислава Николића уводи у време без правила? Поставља се питање – где су границе потребе јавности да зна, а где почињу прљаве игре без граница.

Ниски ударци у политичком рингу нису ништа ново. Али непризната ванбрачна деца – да ли се икада ишло ниже?

"Постаје очигледно да су сва средства дозвољена у агресивној кампањи против председника Србије коју воде поједини таблоиди. Овде се ради о злоупотреби јавног гласила, уцени, манипулацији, рекетирању, али без одговорности", сматра саветница председника Станислава Пак Станковић.

Неприхватљиви напад, саопштава СНС, а ни ДС не подржава кампању на личној основи. У НУНС-у објашњавају: јавност има право да зна приватне детаље јавних личности – под условом да је информација којом се нарушава кредибилитет проверена и тачна.

"У овом случају је очигледно да се нису поштовала правила професије и да је медиј који је то објавио просто злоупотрeбљен за неке политичке обрачуне", сматра председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

Аналитичари су и сагласни и подељени. Осуђују нападе на председника, али се деле у питању да ли има или нема поштеђених.

"Таква ствар не може да прође другачије него да изазове једну општу осуду, баш због тог лицемерја где су неки свете краве, неке функције, неке личности, а неке друге личности су без икакве заштите изложени медијској и свакој другој паљби", рекао је аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да се о свима пише негативно.

"Пише се изразито негативно мање-више о свим политичким актерима, само је ствар дистрибуције тих натписа. У штампаним медијима имате Томислава Николића који доминира са бројем негативних насловних страна, пише се негативно и о Ивици Дачићу, Вучић негативан јунак у недељницима", рекао је Станковић.

И Николићевог претходника гађале су медијско-политичке стрелице. Додуше никад овако отровне. Регионом се ширила вест о тешкој Тадићевој болести. "Нисмо болесни, него радимо од јутра до мрака", рекао је тада Тадић.

Дуг је низ оних који би још могли да се жале на медијски третман: Маршићанин, Дачић, Дулић, Ђилас... Али су до скора ипак важила нека правила. Коме је интерес да се та правила сруше сада и то на Андрићевом венцу?

"Да ли домаћи актери, да ли спољни актери, или нека комбинација једног и другог, да ли неки наговештаји сукоба унутар владајуће странке, или неке фракцијске борбе унутар владајуће коалиције, или нека геополитичка игра – то је оно што би требало да занима истраживачко новинарство или оно што је од њега остало у Србији", каже Вукадиновић.

Границе се померају и у свету. Док су Кенедијеве афере скриване, о случају Клинтон-Левински детаљно се извештавало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи