Читај ми!

Батровци, чекајући одлуку Загреба

Вишекилометарска колона камиона на Батровцима јер Хрватска не пропушта теретна возила из Србије. Путнички и теретни саобраћај из Хрватске одвија се неометано, док је из Србије дозвољен пролаз само аутомобилима и аутобусима. Уколико Загреб до поноћи не промени одлуку, возачи камиона ће потпуно блокирати све прелазе. Хрватски министар Ранко Остојић каже да је укидање забране за камионе могуће тек када Србија пошаље мигранте ка Мађарској. Српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић стигао на гранични прелаз.

Ниједан камион са територије Србије није ушао у Хрватску, иако би требало да је на снази одлука да се из Србије пропуштају камиони са кварљивом робом, јавља извештач РТС-а. Око 700 возача камиона спремно је да блокира границу ако се не отвори прелаз за сва возила.

Око 16 часова је нормализован путнички саобраћај на прелазу Бајаково–Батровци, када су камионџије, у договору са српским МУП-ом, обуставиле протест због јучерашње одлуке Загреба о селективном пропуштању камиона са територије Србије. 

Из Хрватске је званично саопштено да је прелаз Бајаково-Батровци потпуно отворен, али је РТС-у у српској Управи царина речено да они немају потврду за такву информацију и да теретна возила из Србије и даље не могу да уђу у Хрватску.

Док саобраћај путничких и теретних возила из Хрватске ка Србији у потпуности функционише, са српске стране пролазе само аутомобили и аутобуси.

Шеф смене царинске испоставе Батровци Ненад Челић рекао је Танјугу да је јуче од 16 сати, када је хрватска страна почела да на Батровцима пропушта камионе са лако кварљивом робом, па све до 21.45, када су незадовољне камионџије блокирале тај прелаз, из Србије у међугранични простор ушло само 14 камиона.

Челић каже да је то укупан број камиона који је прешао српску границу (од којих је половина са кварљивом робом), али да се не зна колико их је ушло у Хрватску.

Камионџије прете потпуном блокадом прелаза

Нема информације када ће хрватска страна почети да пропушта камионе из Србије, али су им незадовољне камионџије поставиле рок до 23.30. Уколико Загреб до тада не промени одлуку, најавили су да ће потпуно блокирати све граничне прелазе из Србије ка Хрватској.

Иако је из Хрватске омогућен прелаз за сва теретна возила, око сат времена су се камионџије на Бајакову солидарисале са онима који чекају са српске стране границе.

Колона камиона на Батровцима дуга је више од 15 километара, а ситуација је још драматичнија него раније, јер у близини није лако набавити храну, саопштио је Ауто-мото савез Србије.

Током дана возачима су АМСС и српска царина и полиција поделили ланч пакете са водом.

У међувремену, македонски Канал 5 јавља да је на стотине македонских камиона са свежим грожђем и поврћем заглављено на Бајакову.

Према речима Ненада Вукчевића, саобраћај на граничном прелазу Батровци је слабијег интензитета јер многи нису обавештени о најновијим дешавањима.

На гранични прелаз Батровци–Бајаково нешто после 23 часа стигао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, као и директор полиције Милорад Вељовић и министар здравља Златибор Лончар. У поноћ би, уколико Хрватска не отвори прелазе са Србијом, требало да ступе на снагу контрамере Владе Србије.

Влада је на јучерашњој седници овластила премијера Александра Вучића да о том проблему и проблему избегличке кризе, која је довела до затварања граница, разговара са хрватским колегом Зораном Милановићем. 

Одлука хрватске владе да селективно отвори прелаз за камионе са српске стране разљутила је камионџије, који су на том граничном прелазу чекали у вишекилометарској колони готово пет дана, па су ступили у протест блокадом границе за сва возила из оба правца.

Хрватска је раније због избегличке кризе затворила свих седам граничних прелаза са Србијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи