Читај ми!

Љајић: Ускоро Закон о информационој безбедности

Министар трговине и телекомуникација Расим Љајић каже да ће Србија ускоро, по први пут, добити закон о информационој безбедности којим ће на целовит начин бити уређен правни оквир у тој области.

"До сада је ова област била дефинисана кроз најмање осам различитих законских решења, сада ће то бити целовит правни оквир и кровни закон који Србија добија са законом о информационој безбедности", рекао је Љајић на конференцији о информационој безбедности, преноси Бета.

Тај нацрт закона је, како је рекао, у складу са европском стратегијом о безбедности информационих система.

Законом ће се, како је навео, уредити мере заштите од безбедносних ризика у информационом систему.

Такође ће се, додао је, дефинисати обавезе и одговорности свих правних лица приликом коришћења и управљања информационим системима, али и дефинисати надлежности свих органа у спровођењу овог закона.

Љајић је истакао да ће по први пут бити формирано и тело за координацију послова информационе безбедности, али и да се први пут установљава и национални центар за превенцију безбедносних ризика у информационо комуникационим системима.

"Не ради се о никаквим новим институцијама, већ о бољој организацији различитих система унутар државне управе који би требало да координирају са пословима у области информацине безбедности", рекао је министар.

Истакао је да је уважен читав низ примедби на овај нацрт закона, које су упућене кроз јавну расправу.

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби изјавио је да Србија може да очекује помоћ америчких компанија у сузбијању високотехнолошког криминала, али и навео да у МУП-у раде људи који су веома стручни за ову област.

Додао је да је у сузбијању високотехнолошког криминала потребна помоћ владе јер без тога, како је додао, нема успеха на овом пољу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару