Гашић: До краја године стижу два руска хеликоптера

Два руска хеликоптера требало би да стигну до краја године у Србију, а уговоре о испоруци формално ће током наредне посете Москви потписати премијер Александар Вучић, најавио је министар одбране Братислав Гашић.

Гашић је новинарима рекао да је потписан предуговор и уплаћен аванс за те летелице и да се очекују да ће оне стићи до краја године, преноси Танјуг.

"Премијер Вучић ће током посете Москви и формално потписати уговоре са овлашћеним руским представницима", рекао је Гашић после обиласка Музеја ваздухопловства на Аеродрому "Никола Тесла".

Гашић је рекао да ћемо "истрајавати на томе да те две летелице стигну до краја године".

"Паралелно смо и у преговорима са Ербасом, јер је Србији потребно да техничко ремонтни завод 'Мома Станојловић' може да производи резервне делове за хеликоптере Газела, Супер Пума... и за све остало за шта су оспособљени", рекао је он.

Према речима Гашића, то ће дати и имплус нашој економији "што нам је приоритет приоритета".

Министар одбране потврдио је да су приликом пописа имовине војске пронађени акумулатори за авионе "миг", који су били затурени у једном складишту, а те летелице прошле године три месеца нису могле да лете због недостатка акумулатора.

Он је рекао да је поводом тога у току дисциплински поступак, а да ће детаље о томе имати по окончању тог поступка.

Од 2012. године истрајавамо да се направи попис војне имовине, а до сада смо утврдили да постоји 64 атељеа у власништву војске које су користиле "важне београдске фаце", као и више од 100 станова које су користили људи који нису припадници војске, као и низ гаража, рекао је Гашић.

Нови директор и поступци због продаје експоната

Гашић је Музеј ваздухопловства посетио дан након што је директор Мирослав Кнежевић, кога је Влада Србије именовала у мају на ту функцију, уз присуство полиције, из четвртог покушаја успео да преузме руковођење, јер је до сада претходни директор Зоран Радојевић одбијао да преда дужност.

Министар је рекао да, после низа година, Војска и Влада поново улазе у свој музеј, који је "на волшебан начин" био изузет из државне имовине и "био направљен малтене приватним".

Он је нагласио да очекује да већ сутра у музеј дођу полицијски инспектори за привредни криминал и истражни органи, како би се утврдило шта све недостаје и какви су нелегални послови рађени.

Претходно руководство се, додао је Гашић, бавило свим могућим малверзацијама како би спречило да дође нови директор, а постоје информације да су одређени експонати продавани и да се не зна где је тај новац завршио.

Он је поручио да је циљ Министарства да за шест месеци, а најдаље за годину дана, направи један од најрепрезентативнијих музеја у свету, јер је раније био један од пет водећих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару