Читај ми!

Честитке поводом Курбан-бајрама

Ријасет Исламске заједнице Србије упутио је свим муслиманима Србије, региона и света најсрдачније честитке поводом празника Курбан-бајрам, који почиње у четвртак, 24. септембра.

"У име Ријасета ИЗС и лично, упућујем свим муслиманима Србије, региона и света најсрдачније честитке поводом Курбан-бајрама, уз ову молитву Узвишеном Створитељу да муслиманима Србије и широм света подари своју милост и јединство, нашој домовини мир, слободу и напредак, наводи се у честитки, преноси Бета.

"Боже, молимо те за мир у ратом погођеним земљама, дај нам свој благослов да се уразумимо и да престану патње милиона људи и међу њима невине деце", рекао је у посланици генерални секретар ИЗС Елдин ефендија Ашћерић.

Ашћерић је позвао муслимане да курбанским месом почасте родбину, пријатеље, комшије било које вере и да не забораве сиромашне.

"Такође, Бог нас подсећа да курбанско месо и крв до њега не долазе, али ће му сигурно стићи искрено учињена добра дела наша", рекао је Ашћерић.

Бајрамска молитва биће одржана сутра у 7.05, уз директан пренос бајрамске свечаности од 6.30 на Радио-телевизији Србије.

Бајрамска софра у парку са избеглицама

Такође, Исламска заједница Србије је најавила да ће традиционална манифестација "Бајрамска софра" ове године бити организована у парку код Главне аутобуске станице, где су окупљене избеглице са Блиског истока и северне Африке које пролазе кроз Србију.

"'Бајрамска софра' овај пут по инструкцији муфтије србијанског Мухамеда Јусуфспахића биће усмерена на избеглице које се налазе у Србији како би и они овај велики муслимански благдан дочекали у колико-толико хуманим условима и са богатијом храном, а њихова деца обрадована пригодним бајрамским пакетићима", наводи се у саопштењу ИЗС.

Софра ће бити организована сутра, када муслимани широм света дочекују Бајрам, са почетком у 15 часова. Манифестација се организује у сарадњи са Културним друштвом "Гајрет" и Фондацијом "Ана и Владе Дивац".

Поред тога, Исламска заједница Србије организоваће "Дечји бајрамски фестивал пријатељства" у Великој дворани Задужбије Илије Коларца у недељу, 27. септембра, у 18 сати.

Уз честитике, из Исламске заједнице у Србији посебну молитву упућују за оне којима је ових дана и месеци тешко – избеглицама.

"Курбански бајрам дочекујемо у светлу радости због одласка великог броја санџачких хаџија, наших амбасадора, који ће на Арефату молити за своје потребе, свој хал, али и за Санџак и све муслимане у Србији. Ми који ове године нисмо на хаџу спремамо се принети Алаху џ. ш. курбан као залог за Његову милост", навео је ефендија Ирфан Малић из Исламске заједнице у Србији.

Честитку поводом Курбан-бајрама упутила је и председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

"У име Народне скупштине и своје име упућујем најискреније честитке грађанима исламске вере у нади да ће предстојећи празник донети међусобно поштовање, разумевање и толеранцију", навела је Гојковићева у честитки.

Она је исламским верницима пожелела да празник прославе у здрављу, миру и срећи са породицом и пријатељима.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је старешинама и свим грађанима исламске вероисповести на Косову и Метохији и у осталим деловима Србије верски празник Курбан-бајрам.

"Нека нас све заједно узвишени празнични дани подсете на духовне вредности ислама, које носе у себи трајне поруке љубави, слоге и доброчинства и нека ово буде време у коме ћемо славити спремност на жртву и одрицање ради општег добра и пожртвованости за другога", навео је Ђурић у честитки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару