Читај ми!

ВСС: Покренут поступак за разрешење судије због застаре

Високи савет судства покренуо је поступак за разрешење судије Апелационог суда Славке Михајловић због неоправданог одуговлачења судског поступка, током којег је застарела оптужба против Сретена Јоцића, званог Јоца Амстердам, за недозвољено држање пиштоља.

Одлука о покретању поступка за разрешење судије Апелационог суда Славке Михајловић донета је на седници Савета која је одржана јутрос, рекао је Танјугу председник ВСС Драгомир Милојевић.

Током поступка за разрешење, који је према Закону о судијама затворен за јавност, судија ће добити прилику да се изјасни пред ВСС о наводима дисциплинског тужиоца који је тражио њено разрешење.

Сретен Јоцић је првостепено био осуђен на 10 месеци затвора због неовлашћеног држања пиштоља, али је до застарелости дошло пре доношења правоснажне одлуке Апелационог суда у јануару 2014, па је оптужба одбијена.

Председник Апелационог суда је поднео је дисциплинском тужиоцу предлог за вођење дисциплинског поступка против судије Михајловић, ради утврђивања дисциплинске одговорности због почињеног тешког дисциплинског прекршаја – неоправданог одуговлачења поступка.

Према Закону о судијама, ВСС у поступку за разрешење, који је затворен за јавност, утврђује чињенице и одлучује.

ВСС је дужан да спроведе поступак и донесе одлуку, која мора бити образложена у року од 45 дана од дана достављања акта којим се поступак покреће.

Судија има право да током поступка сам или преко заступника пружи објашњења и доказе за своје наводе, као и да своје наводе усмено изложи пред Високим саветом судства.

Против правноснажне одлуке ВСС о престанку функције, судија има право жалбе Уставном суду, у року од 30 дана од дана достављања одлуке.

Уставни суд својом одлуком, која је коначна, може одбити жалбу или усвојити жалбу и поништити одлуку о престанку функције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи