Читај ми!

Вулин: Враћање избеглица у Србију није могуће

Министар за рад и социјална питања Александар Вулин рекао је да враћање избеглица у Србију на основу уговора о реадмисији није решење и да је неопходно да Европска унија формулише заједничку политику.

Европска комисија је саопштила свој став да државе чланице ЕУ, на основу уговора о реадмисији, имају право да врате мигранте који су прошли кроз Србију а у ЕУ им је одбијен захтев за азил. Александар Вулин каже да када би све било тако лако, кризе не би ни било, преноси Танјуг.

"Када би ствари биле тако једноставне, мигрантске кризе не би ни било, јер би свака земља једноставно вратила мигранте оној претходној, и тако све до земље порекла", рекао је Вулин, реагујући на став ЕУ.

Наводи да уговори о реадмисији предвиђају сагласност обе стране да мигранти буду враћени, и то би значило поништавање права на азил, јер би свако ко тражи азил могао да буде враћен.

"То није могуће, нити ће тако бити, а ни у Европској комисији не очекују да ће се то десити", рекао је Вулин новинарима после састанка са европским комесаром за ванредне ситуације и хуманитарна питања Христосом Стилијанидесом.

Српски министар је рекао да је од Стилијанидеса затражио помоћ из фондова ЕУ за цивилну заштиту ради збрињавања миграната и да је у Комисији чуо похвалне речи на рачун понашања Србије у избегличкој кризи.

"Комесар је рекао да је искрено импресиониран тиме што је 140.000 људи прошло кроз нашу земљу без иједног инцидента, и да су сви добили неопходну помоћ, храну и лекове, па и људску подршку", истакао је Стилијанидес.

Вулин је рекао да је од Стилијанидеса добио подршку за помоћ органима цивилне заштите Србије, како би се обновиле залихе.

Истакао је да решења избегличке кризе неће бити све док ЕУ не формулише заједничку политику.

"Или ће ЕУ наћи целовито решење по коме ће све земље погођене мигрантском кризом, биле оне чланице или не, радити по истим правилима, или нећемо моћи да говоримо о ЕУ каква је била пре кризе", рекао је Вулин, који сматра да су сви у ЕУ свесни тога.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи