Читај ми!

Драгоцена помоћ Црвеног крста Србије на избегличком путу

На путу ка земљама ЕУ, од почетка године кроз Србију је прошло око 96.000 миграната. Међу њима је све више деце и других угрожених особа, а од уласка у Србију на југу, до изласка на северу, мигранти се у просеку задрже три дана. Боравак им олакшава и Црвени крст Србије у коме ради 740 стално запослених и око 60.000 волонтера. У Прихватном центру у Прешеву око 1.000 миграната.

Мигрантима који ноћи проводе под отвореним небом потребне су пелене, одећа, обућа, средства за хигијену, а храну и воду добијају од Црвеног крста Србије. За непуна три месеца подељено је више од 37.000 пакета хране.

"Капацитет је 1.570 пакета те помоћи, када говоримо о Прешеву и један број пакета у току дана које овако поделимо. Никада се није десило да је превазиђен тај капацитет. Ми смо припремљени, али свакодневно се троше финансијска средства и наравно да је неопходно набавити нова финансијска средства да би се све то обезбедило и да би се обезбедио довољан број људи који ће да раде све те послове", каже председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић.

Међутим, када температура падне, трошкови ће расти и због тога је свака помоћ добродошла.

"Добијамо помоћ од УНХЦР-а, Данског савета, Каритаса и Црвеног крста, а имамо и велики број донатора. Јуче сам имао позив од италијанског амбасадора који је рекао да је Италија донирала 100.000 евра помоћи. То је та одговорност и солидарност и европско лице", каже Радовановић.

Већина миграната у нашој земљи се задржава до три дана, показала је анкета Црвеног крста.

Међу њима је највише мушкараца, више од две трећине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи