Читај ми!

УНХЦР: Помоћ Србији достигла милион евра

Помоћ Агенције за избеглице УН Влади Србије, због пораста броја избеглица, достигла је милион евра, саопштио је УНХЦР.

УНХЦР истиче и да тренутно ради на обезбеђењу нових пет милиона евра да би наставио да помаже Влади Србије у хуманом управљању избегличком ситуацијом, преноси Танјуг.

Од почетка јуна, избеглице добијају храну, воду, средства за личну хигијену које обезбеђује УНХЦР, а дистрибуирају Црвени крст Србије и други партнери.

УНХЦР је финансирао набавку свих лекова и медицинског материјала који Дански савет за избеглице дистрибуира широм Србије.

Ова агенција УН је, такође, помогла властима Србије, укључујући и Комесаријату за избеглице и миграције набавком компјутера, друге техничке опреме, намештаја и других потрепштина у циљу успостављања и оснаживања капацитета Прихватног центра у Прешеву.

Министарство унутрашњих послова јуче је добило додатну опрему за евидентирање.

Укупна вредност већ подељене помоћи УНХЦР-а овим је сада достигла милион евра.

Сарадња између власти Србије, УНХЦР-а, осталих агенција УН-а и партнера брза је и ефикасна, истичу у УНХЦР и додају да је када је нагли талас избеглица из Македоније стигао до Србије 22-23. августа, Агенција је, на захтев Владе, моментално отпремила додатне количине флаширане воде, конзервиране хране, високо енергетског кекса и лекова.

Мрежа владиних и невладиних партнера УНХЦР-а наставља да прати ситуацију широм земље, брзо одговарајући на настале хуманитарне потребе и обезбеђујући заштиту избеглицама.

С обзиром на то да сваког дана око 3.000 особа наставља да стиже, УНХЦР допрема додатне залихе робе да би допунио оно што се прибавља на тржишту Србије.

Како међу избеглицама има све више деце и других угрожених особа, а јесен се приближава, састав хуманитарне помоћи прилагођен је и сада укључујуе и храну и потрепштине за бебе, ћебад и друге зимске предмете.

Регионални службеник за спољне односе УНХЦР Бабар Балоћ напоменуо је како Грчка, Мађарска, Србија и Македонија не могу саме да се изборе са таласом избеглица са Блиског истога и да зато УНХЦР апелује на Европску унију да изнађе механизме како би се помогло мигрантима и тим државама.

Балоћ је репортеру Танјуга на мађарско-српској граници, на пурзи Хоргош-Сегедин, којом мигранти неометано прелазе у суседну државу, рекао да тренутно систем за помоћ мигрантима не функционише, те да је неопходно наћи начин да се тим очајним људима помогне.

"Они не могу овако да долазе у ЕУ. И сами сте видели њихов очај. Побегли су од ратова из Сирије, Ирака, Авганистана и не могу да добију прави дочек у Европи, то није у реду", сматра Балоћ.

Балоћ каже да је тим људима потребан прави третман и додаје како сматра да је одлука Немачке да се на мигранте не одоси Даблинска декларација добродошла.

Реч је, објашњава, о спорузуму Даблин 3, који је у ствари анекс Шенгенског споразума, и који обавезује земље чланице да приме захтеве азиланата уколико су прва земља ЕУ у коју су пристигли.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи